Popularizacija informatike u našoj školi

Učenici predmetne nastave sudjelovali u projektu Sat kodiranja

U tjednu računalne znanosti od 7. do 11. prosinca sudjelovali su učenici i nastavnici cijelog svijeta u globalnoj inicijativi Sat kodiranja, projektu koji je prošle godine pokrenut u SAD-u zbog popularizacije informatike i širenja svijesti o njezinoj važnosti.

Početkom prosinca naša se škola, u suradnji s udrugom Osijek Software City, pridružila globalnom projektu Sat kodiranja. Igračima je predstavljeno 14 izazova kroz koje su učili osnove kodiranja i programiranja. Igre potiču učenike na logičko razmišljanje, rješavanje problema, kreativnost i timski rad.

Sudjelovalo je 52 učenika od 5. do 8. razreda koji su postigli odlične rezultate i osvojili nagrade, a među njima i 182 priznanja za završene izazove.

Ovim putem željeli bismo pozvati i ostale učenike da kroz igru isprobaju mogućnosti programiranja. Na internetskoj stranici:www.code.org pronaći će načine kako dio vremena koje provode uz računalo mogu provesti u kreativnom radu.

Sat kodiranja Sat kodiranja Sat kodiranja Sat kodiranja Sat kodiranja Sat kodiranja Sat kodiranja Sat kodiranja

Veliki humanitarni božićni koncert

BOOM-BOOM Božić

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana u matičnoj školi 22. prosinca 2015. upriličen je veličanstven i neuobičajen božićni koncert.

Netom prije početka blagdana i zimskog odmora učenika u školi je održan cjelovečernji koncert božićnih pjesama i napjeva. No to nije bio uobičajen koncert! Posve neočekivano prostorima naše škole razlili su se zvukovi bubnjeva i ritmova daleke Afrike. U svijet afričke duhovne glazbe poveli su nas, pod ravnanjem voditelja Jure Smajića, članovi mješovitog, pjevačkog Zbora mladih Župe Preslavnog Imena Marijinog te bubnjari osječke skupine RitmOS. U program koncerta svojom nadahnutom pričom o Africi i njezinim ljudima, kojima je glazba često bijeg iz surove stvarnosti, uveo nas je župni vikar i naš vjeroučitelj Krešimir Šaf. Uz njega u zboru je glasove ujedinilo još mnogo mladih, među kojima je velik broj bivših učenika naše škole. Bubnjarsku skupinu čini sedmero udaraljkaša koji su izveli samostalne točke, ali i bili ritmička podloga zborašima.

Dvorana je bila puna posjetitelja, a šećer na kraju koncerta je bio prvašić Luka Jovanović, učenik 1.b razreda, koji nas je svojom molitvom sve raznježio i svečano uveo u predstojeće blagdane. Bio je ovo predbožićni dar za pamćenje!

BOOM-BOOM BOŽIĆ BOOM-BOOM BOŽIĆ BOOM-BOOM BOŽIĆ BOOM-BOOM BOŽIĆ BOOM-BOOM BOŽIĆ BOOM-BOOM BOŽIĆ

Građanski odgoj u 4. razredu

Učenici učili znakovni jezik

Gospođa Gordana Pešo iz Udruge gluhih i nagluhih osoba održala je 26.listopada 2015.godine radionicu znakovnog jezika u 4.a i 4.b razredu.

Učenici 4.a i 4.b razreda na Satu razrednog odjela, u sklopu Građanskog odgoja, upoznali su dvoručnu abecedu i najpoznatije znakove sporazumijevanja s kojim komuniciraju gluhe i nagluhe osobe. Gospođa Gordana Pešo iz Udruge gluhih i nagluhih osoba održala je 26.listopada 2015.godine radionicu znakovnog jezika ne bi li približila učenicima način komuniciranja s gluhim i nagluhim osobama. S obzirom na to da se znakovi podrazumijevaju mimiku i geste, može se reći da su učenici upoznali trodimenzionalni jezik kojim se mogu služiti u svakodnevnom životu. Susret i učenje bili su im svakako ugodni i korisni!


Znakovni jezik Znakovni jezik Znakovni jezik Znakovni jezik Znakovni jezik

Otvorena izložba povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira

Kao što je najavljeno, u srijedu, 7. listopada u našoj školi otvorena je izložba povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira (World Space Week). Izložba sadržava radove naših učenika i učenika drugih zemalja koji su sudjelovali na natječaju za dizajn godišnjeg postera na temu Discovery – Otkriće. Tema se odnosi na istraživanje i upoznavanje udaljenih svjetova, zviježđa, galaksija te na potragu za planetima sličnima Zemlji. Gosti na otvorenju bili su: Nataša Dorić, voditeljica Centra tehničke kulture Osijek i Aleksandar Muharemović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i koordinator „Europske svemirske agencije – ESA“. Upoznali su učenike s radom agencije i uručili zahvalnice za sudjelovanje na natječaju ravnateljici škole, Aleksandri Krampač Grljušić i Jeleni Pehar, profesorici likovne kulture.

Svjetski tjedan svemira Svjetski tjedan svemira Svjetski tjedan svemira Svjetski tjedan svemira

STUDENTSKA BOŽIĆNA BAJKA

Velikom, svečanom priredbom u zgradi Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, završila je ovogodišnja humanitarna akcija osječkih studenata koji su nesebičnim trudom iskazali brigu za svoje male sugrađane, učenike naše škole.

U ove predbožićne dane, treću godinu zaredom, studenti osječkih fakulteta odlučili su bajku pretočiti u stvarnost. Složno, novčić po novčić i kamenčić po kamenčić, uspješno su izgradili dvorac u našim srcima. Studenti su pokazali da su veličanstveni kraljevi dobrote!

Dočekali su nas, u dobro nam znanom prostoru Poljoprivrednog fakulteta. U pomoć su im priskočili članovi pjevačkog sastava „Aquarel“ i bivši učenici naše škole Kristina Štajdohar, studentica Medicinskog fakulteta i Franko Štimac, učenik srednje škole.

Pjevali su s nama, veselili se, smijali se i radovali našim glumačkim i pjevačkim vještinama. Dijelili su nam božićne paketiće.

Sve su to, brižnim pogledom, pratili naši roditelji kojima zahvaljujemo podršci...

Osjećali smo se opušteno, kao kod kuće..

Najviše su nas obradovali i oduševili, kad su pozvali našu ravnateljicu i priopćili joj rezultat svoje božićne akcije!

Hvala, dragi naši veliki prijatelji! Sretna Vam Nova kalendarska i akademska godina i blagoslovljen Božić koji je već zapalio buktinju u Vašim srcima!

Božićna bajka Božićna bajka Božićna bajka