Izvorni predavači na nastavi geografije

Doživjesmo Makedoniju kroz jezik, pismo i kulturno-povijesne zanimljivosti

MKD „Braća Miladinovci“ iz Osijeka gostovalo je 12. svibnja na nastavi geografije u 7.a i 7.b razredu


Nakon obrađenog nastavnog gradiva o Makedoniji s nestrpljenjem smo iščekivali najavljeni dolazak Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“ iz Osijeka. Posjetila su nas čak četiri njihova člana, od kojih su nam tri održala zanimljiva predavanja i vježbe. Predsjednik društva gospodin Boris Trajanovski upoznao je učenike s radom Društva. Nakon toga učenici su imali priliku naučiti pisati i čitati ćirilicu pa su uz pomoć predloška na ploči napisali svoja imena. Veliko oduševljenje izazvalo je pričanje na makedonskom jeziku profesorice Dijene Marić. Kad su učenici uvidjeli koliko je jezik sličan hrvatskomu, molili su profesoricu da im i dalje priča pa su imali priliku odmah doznati kako se nešto kaže na makedonskom jeziku. Neki su bili toliko oduševljeni da su odlučili iduće školske godine krenuti na sate makedonskog jezika. Profesor Slave Velešanov detaljno je upoznao učenike s makedonskom poviješću, ponajviše o braći Ćirilu i Metodu. Učenicima je detaljno objašnjena i prikazana najstarija makedonska nošnja. Doznali su kakve su se marame nosile u prošlosti i tko ih je sve nosio, što simbolizira crvena boja i sl. Upoznati su s pjesmama i plesovima Makedonije te su imali priliku vidjeti i vuneni tepison star 200 godina. Uz sve to na kraju im je predstavljen set glinenog posuđa i ispričano čemu je služio. Glineni vrč služio je za odlazak po vodu na jedno od mnogobrojnih makedonskih izvora po kojima je poznata, kako saznajemo, kao jedna od najbogatijih zemalja Europe.

Svemu što je lijepo dođe kraj pa je tako došao i tom našem druženju koje smo završili pričom o tradicionalnim makedonskim jelima i o makedonskoj zastavi.

Nastava geografije Nastava geografije Nastava geografije Nastava geografije Nastava geografije

MODELARSKA LIGA

Učenici Elizabeta Videković, Antonio Pavlić, Tin Jakovljević i Lovro Tašić predstavljali su našu školu na Modelarskoj ligi, ekipnom natjecanju učenika/učenica osnovnih škola od 5. do 8. razreda u području modelarstva/maketarstva.

Prvo kolo Modelarske lige je natjecanje po gradovima i centrima tehničke kulture (CTK) na području Osječko-baranjske županije. Organiziraju ga zajednice tehničke kulture (ZTK) gradova, Društvo pedagoga tehničke kulture i centri tehničke kulture, uz suorganizaciju ZTK Osječko-baranjske županije. Osnovna škola Frana Krste Frankopana bila je domaćin osječkogn natjecanja koje se održalo 28.travnja 2016.

Cilj Modelarske lige je potaknuti razvoj tehničkih znanja i vještina, razvoj motorike, kreativnosti, inovativnosti i timskog rada.

Našu školu prestavljali su Elizabeta Videković i Antonio Pavlić iz 8.a razreda,Tin Jakovljević iz 7.a i Lovro Tašić iz 5.b razreda. Bilo je zabavno, a učenici su mnogo toga i naučili.

Modelarska liga Modelarska liga Modelarska liga

Osijek Mini Maker Faire 2016

Zanima li vas robotika, računala, elektronika, RC uređaji, virtualna stvarnost, 3D printanje, laseri, interaktivna umjetnost, zelene tehnologije, električni automobili, interaktivne igračke i sve vrste strojeva?

Ako je vaš odgovor DA, onda nikako ne smijete propustiiti Osijek Mini Maker Faire 2016 koji će se održati 14. svibnja u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku, Istarska 3, od 10 do 18:00 sati.


Osijek Mini Maker Faire 2016 prvi je događaj takve vrste u Hrvatskoj, a i šire u regiji. Radi se o jedinstvenoj kombinaciji sajma, konferencije i festivala gdje možete pokazati vaše ideje i kreacije, te podijeliti znanje s drugim “makerima”. Izlagači mogu biti tehnološki entuzijasti, hobisti, znanstvenici te umjetnici svih vrsta i dobi. Svima im je zajednička inventivnost, kreativnost i “sam svoj majstor” pristup stvaranju.

Originalni Maker Faire održava se u San Mateu, Kalifornija te je 2015. proslavio desetu godišnjicu s više od 1100 izlagača i 145000 posjetitelja.Mini Maker Faire 2016 organizira Osijek Software City u suradnji sa #labOS hacklabom i pod pokroviteljstvom Maker Media, izdavačem časopisa Make koji oko sebe okuplja globalni “makers” pokret.

Ako želite sudjelovati kao izlagači ili voditelji radionice možete se prijaviti na PRIJAVA.
Ukoliko želite vidjeti što drugi rade, razmijeniti znanja, dobiti inspiraciju za novi projekt ili samo provesti ugodan dan u druženju s kreativcima svih vrsta, posjetite nas! Ulaz je besplatan, a zabava zagarantirana!Više informacija na:http://makerfaireosijek.comOsijek MMF

Uskrsno gnijezdo

U pratnji učiteljice Ankice Biglbauer i pripravnice Anite Marjanović učenici 2.a razreda sudjelovali su na manifestaciji „ Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu“ stavljajući svoje pisanice u gnijezdo.

Na Veliku subotu 26. ožujka 2016. na Trgu Ante Starčevića održana je manifestacija Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu. Slamnato gnijezdo krasila su velika jaja koja su najmlađe privukla na igru. Na pozornici su nas pjesmom, plesom i različitim animacijama zabavljali brojni izvođači. U pratnji učiteljice Ankice Biglbauer i pripravnice Anite Marjanović učenici 2.a razreda sudjelovali su na toj manifestaciji stavljajući svoje pisanice u gnijezdo.

Uskrsno gnijezdo Uskrsno gnijezdo Uskrsno gnijezdo

 

Uskrsno gnijezdo

U pratnji učiteljice Ankice Biglbauer i pripravnice Anite Marjanović učenici 2.a razreda sudjelovali su na  manifestaciji  „ Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu“  stavljajući svoje pisanice u gnijezdo.

Na Veliku subotu 26. ožujka 2016. na Trgu Ante Starčevića održana je manifestacija Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu. Slamnato gnijezdo krasila su velika jaja koja su najmlađe privukla na igru. Na pozornici su nas pjesmom, plesom i različitim animacijama zabavljali brojni izvođači.  U pratnji učiteljice Ankice Biglbauer i pripravnice Anite Marjanović učenici 2.a razreda sudjelovali su na toj manifestaciji stavljajući svoje pisanice u gnijezdo.