Zelena čistka

Ekološka akcija naših učenika

U petak 17. travnja 2015. god. u našoj je školi provedena Zelena čistka – akcija prikupljanja otpada i čišćenja i uređenja školskog dvorišta pod motom „Samo svi zajedno možemo očistiti naš svijet od otpada.“

Ekološka akcija Zelena čistka – akcija prikupljanja otpada i čišćenja provedena je 17. travnja 2015. god. U akciji su sudjelovali učenici i učiteljice 2.a, 2.b, 4.a, 4.b, te 6.a i 6.b s predmetnim učiteljicama (110 učenika i 10 učiteljica). Uređenje školskog dvorišta provodilo se u dvije etape:


1. čišćenje komunalnog i biološkog otpada

a. učenici su skupljali komunalni otpad u vrećice za smeće i praznili ih u veliki školski spremnik smeća
b. učenici su sav biootpad (grančice drveća, grmlja, suhu travu) raštrkan po školskom dvorištu prenijeli na jedno mjesto čime smo omogućili lakši utovar komunalnoj službi

2. uređenje školskog dvorišta

a. u prednjem dijelu dvorišta žardinijere ispred učionice biologije prekopane su i na kraju pregrabljane, a oplijevljena je i sva trava iz nje
b. uklonjen je sav korov
c. dvorište je očišćeno
d. oprani su spremnici za recikliranje plastike

Zajedničkim snagama i voljom učenici su uspješno obavili obje zahtijevne etape čišćenja školskog dvorišta i tako doprinijeli razvijanju ekološke svijesti i prepoznavanju važnosti čistog okoliša. Pohvaljujemo rad naših učenika i zahvaljujemo im na brizi za stvaranje ugodnog i čistog školskog okruženja.

Zelena čistka Zelena čistka Zelena čistka


Festival znanosti

Posjet naših učenika Poljoprivrednom fakultetu Osijek

U Osijeku se se i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta već trinaesti put zaredom održao Festival znanosti. Tema ovogodišnjeg Festivala održanog od 20. do 25. travnja bila je Sunce.

Povodom održavanja Festivala znanosti na osječkim fakultetima učenici od 5. do 8. razreda naše škole posjetili su Poljoprivredni fakultet kako bi naučili nešto više o Suncu kao središnjoj temi Festivala, ali i kako bi upoznali djelatnost Fakulteta jer je 24. travnja ujedno bio i Dan otvorenih vrata Poljoprivrednog fakulteta. Četrdeset naših učenika u pratnji triju nastavnica posjetili su mnogobrojne zanimljive radionice i vježbaonice, a primili su i diplomu za uspješno „studiranje na jedan dan“. Našim učenicima bila su otvorena vrata gotovo svih predavaonica i vježbaonica, pa čak i konferencijske dvorane u kojoj se održava Fakultetsko vijeće. Neke od radionica koje su našim učenicima bile najzanimljivije: promatranje sunčevih pjega teleskopom, kako prepoznati svježe od starog jajeta, domaće od industrijskog; kako uzgojiti biljke ako nemate vrt, koji su biljni pigmenti, uz Sunce, potrebni za obavljanje pojedinih procesa, Sunce – prvi čovjekov sat itd.

Učenici su mnogo naučili i dobro se zabavili, a odlaskom s Festivala iskazali su svoje zadovoljstvo učenjem zanimljivih pojedinosti o Suncu koje do tada nisu znali. Očekujemo da će i sljedeći Festival znanosti biti dobar razlog za posjet jednom od osječkih fakulteta.

Festival znanosti Festival znanosti Festival znanosti

Modelarska liga

Naši učenici na natjecanju mladih tehničara

Modelarska liga ekipno je natjecanje mladih tehničara (dva natjecatelja i njihov mentor) u izradi tehničke tvorevine na modernim i sigurnim strojevima za rad djece. Ovogodišnja liga održala se 7. svibnja 2015. god. u Sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin, a našu školu predstavljali su učenici Sven i Tin Jakovljević.

Svake godine, počevši od 2010. god. kada je u Đakovu održana prva Modelarska liga u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Slavonija, natjecanje mladih tehničara na sudjelovanje privlači velik broj učenika. Ovogodišnja liga održala se 7. svibnja 2015. god. u Sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin. Glavni organizatori susreta su Centar tehničke kulture Osijek, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka i Hrvatska zajednice tehničke kulture uz potporu Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Sudionici natjecanja i predstavnici naše škole bili su učenici 6. i 8. razreda Tin i Sven Jakovljević koji su vrlo uspješno odradili postavljene zadatke, a za njihovu dobru pripremu pobrinula je nastavnica tehničke kulture Ivana Kapetanović. Čestitamo sudionicima i nadamo se sudjelovanju i sljedeće godine.

Više cvijeća, manje smeća

Ekološka akcija naših malenih učenika

Dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena učenici drugih razreda organizirali su malu ekološku akciju tijekom koje su zasadili cvijeće u školskom dvorištu i okušali se u povrtlarskim poslovima.

Dolaskom proljeća školsko dvorište dobilo je novo ruho. Učenici drugih razreda sa svojim učiteljicama tijekom travnja organizirali su akcije čišćenja školskog dvorišta. Početkom svibnja okušali su se i u poljoprivrednim radovima. Dječaci su s radošću prekopali gredice, a djevojčice zasadile kadife i cvijeće naziva Aster dumosus.

Da su učenici uživali u uređenju školskog okruženja, potvrđuje i gospođa Andrea Zadro, majka učenika Luke, koja se dragovoljno odazvala akciji sadnje cvijeća. Podučavala je djevojčice i dječake sadnji biljaka. „Škola će nam biti još ljepša kada svi posađeni cvjetovi procvjetaju i zamirišu“, kažu mali vrtlari koji su obećali da će biljke redovito i zalijevati.

Više cvijeća, manje smeća Više cvijeća, manje smeća Više cvijeća, manje smeća

Državno natjecanje u plesu


NOVA PLESAČKA ZVIJEZDA

Na našem školskom nebu bljesnula je nova plesačka zvijezda.

Prije nepunih mjesec dana u sportskoj dvorani Jug II održano je Državno prvenstvo u latinoameričkim plesovima.
U prilično oštroj konkurenciji od devet najboljih plesnih parova Republike Hrvatske odlično četvrto mjesto zauzela je naša Korina Jurilj, učenica 4.b razreda. Korina se već tri godine bavi plesom, a s partnerom Dinom Veićem, učenikom 5. razreda osnovne škole Vladimira Becića, četiri puta osvojila je prvo mjesto na državnim prvenstvima u nižim kategorijama.
Ove godine prvi su put nastupili u kategoriji mlađe mladeži i odmah postigli takav uspjeh. Korina i njezin partner predstavit će nam se za Dan škole u sklopu talent showa.

Nova plesna zvijezda Nova plesna zvijezda Nova plesna zvijezda Nova plesna zvijezda