Suradnja s Poljoprivrednim institutom Osijek

SHEMA ŠKOLSKOG VOĆA

Učenici razredne nastave PŠ Sarvaš pratili predavanje na temu Jabuka-kraljica voća.

Naša je škola ove godine potpisala ugovor s Poljprivrednim institutom Osijek o suradnji na programu „Shema školskog voća“. Učenici predmetne nastave 28. studenog uživali su u interaktivnom predavanju Jabuka-kraljica voća koje je održala gđa Kristina Zdunić. Učenici su aktivno sudjelovali, degustirali veći broj sorti jabuka, ocjenjivali okus jabuka te slikali i crtali na temu jabuka. Predavanje je završilo u veselju, punih usta „kraljice voća“.

Shema školskog voća Shema školskog voća Shema školskog voća

I MI SMO POSTALI ŠKOLA SA SRCEM

OŠ Ljudevita Gaja u suradnji s javnozdravstvenom kampanjom ''Oživi me''

''Oživi me" je javnozdravstvena kampanja kojom se želi podići razina svijesti građana te educirati javnost o važnosti poznavanja postupaka oživljavanja osobe koja doživi srčani zastoj. Kada je riječ o preživljavanju osoba koje su doživjele srčani zastoj izvan zdravstvene ustanove, za uspjeh je neophodna pravovremena i pravilna reakcija osobe koja je svjedočila tom događaju, pozvala hitnu medicinsku pomoć i bez odgađanja započela oživljavanje. Pravovremena reanimacija od strane svjedoka - laika povećava preživljavanje za čak dva do tri puta.

Kako bi učenici naše škole također postali svjesni toga da i oni mogu nekome spasiti život, priključili smo se kampanji. Koordinatorica projekta za našu školu, Ana Lauš, zajedno je s ostalim učiteljicama i djelatnicima škole u Sarvašu realizirala neke od Mini-projekata koji su propisani od strane kampanje. Osim izrade edukativnog panoa, grupnih fotografija te provedbe Mini-olimpijade, učenici Medijske radionice snimili su i jednominutni video podrške kampanji. Nakon realizacije navedenih projekata, tim ''Oživi me'' bio je oduševljen našim radom pa nam je dodijelio titulu ''Škola sa srcem'' te naše fotografije i video objavio na svojim internetskim stranicama.


Video Medijske radionice pogledajte na:
http://www.youtube.com/watch?v=zxVtUIVB2rw&feature=youtu.be

Oživi me Oživi me Oživi me Oživi me Oživi me
Radionica Hrvatskog crvenog križa

Prva pomoć spašava život

U našoj područnoj školi u Sarvašu 3. studenog 2014. održala se dvosatna radionica Hrvatskog crvenog križa „Kako pružiti prvu pomoć“ u kojoj su sudjelovali učenici 7. razreda u sklopu nastave Zdravstvenog odgoja, ali i Građanskog odgoja i obrazovanja.

Svima je poznato da je nužno pomoći onome kome je pomoć potrebna. Najčešće ni sami nismo svjesni koliko je pomaganje važno i što učiniti ako se nađemo u situaciji da smo jedini koji drugome možemo pomoći. Da bi se naučili kako pružiti prvu pomoć i tako spasiti nekome život, volonteri Hrvatskog crvenog križa organizirali su u Područnoj školi Sarvaš radionicu prve pomoći za učenike 7. razreda.

Cilj radionice bio je učenicima pokazati moguće situacije pružanja prve pomoći ozlijeđenoj osobi i naučiti ih što napraviti prvo da bi joj pomogli, kako se ponašati u kriznoj situaciji i kome se obratiti za daljnju pomoć. Učenici su uvježbavali umjetno disanje na lutki, oživljavali ju masiranjem područja oko srca, imobilizirali su prijelom noge i zaustavljali krvarenje glave ili ruke. Osim toga učenici su naučili kako ozlijeđenu osobu staviti u pravilan položaj da bi se izbjegle dodatne ozljede, što učiniti ako osoba gubi svijest te kako nazvati hitnu pomoć i prenijeti joj ključne informacije o nesreći. Volonteri su također učenike uputili da je u svakoj kriznoj situaciji jako važno ostati priseban i smiren jer je samo tako moguće pružiti prvu pomoć ozlijeđenim osobama i spriječiti pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja.

Učenici su rado surađivali s volonterima, pažljivo su pratili izvođenje vježbe spašavanja i pružanja prve pomoći, aktivno su sudjelovali u „spašavanju“ svojih kolega iz razreda, a nakon radionice izjavili su da se sada osjećaju sigurniji jer su spremni napraviti prve korake u pružanju pomoći. Pohvaljujemo učenike za izuzetan trud i angažman u radu radionice, a volonterima Hrvatskog crvenog križa zahvaljujemo što su se odazvali pozivu razrednika i poučili učenike možda i najvažnijoj aktivnosti za svakog od nas.

Radionica HCK Radionica HCK Radionica HCK Radionica HCK Radionica HCK Radionica HCK