SLATKI PETAK U PŠ

Učenici 3.c učili mjere obujma tekućine i mase praveći kolače

U petak 29.5.2015. u 3.c je bilo vrlo zanimljivo. Nakon što smo upoznali i naučili mjere za obujam tekućine i mjere za masu, naša učiteljica Ksenija zadala je domaću zadaću. Trebali smo kod kuće pronaći jedan mamin recept za kolače, pročitati ga, prepisati u bilježnice i uz pomoć nekog starijeg napraviti kolač te ga donijeti u školu. U učionici nas je čekalo iznenađenje. Učiteljica je pozvala stručni ocjenjivački sud : čika domara Dražena, tetu spremačicu Mariju i tetu kuharicu Ivanku, predsjednicu povjerenstva.. Svi smo izlazili pred povjerenstvo, nabrajali namirnice koje smo koristili i objašnjavali postupak izrade. Svaki je član povjerenstva kušao slastice te na kraju donio svoj sud.

Pobjednik ovoga „Master – šefa“ 3. c razreda 2015. godine je Lorens Sapanjoš s „Bakinim rupicama“ kojemu je ovo već peti samostalni kolač. Drugo mjesto je osvojila Ana Antolović i slastica „Anin kolač“ dok je treće mjesto osvojio Marko Radojčić koji je napravio „Trokutiće“.

Nakon ocjenjivanja u razredu je uslijedila opća degustacija svih kolača i vrlo malo se odnijelo kući. Ovo nam je bio najbolji petak u školi!

Slatki petak u PŠ Slatki petak u PŠ Slatki petak u PŠ

UPISI DJECE U PRVI RAZRED

Upisi djece u prvi razred osnovne škole provodit će se 1., 2. i 3. lipnja 2015. godine od 08.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00 sati.

Prilikom upisa djeteta u osnovnu školu roditelj ili staratelj, odnosno osoba koja skrbi o djetetu nije dužan donositi rodni list i domovnicu za dijete, već će škole, prema uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Središnjeg državnog ureda za upravu, osigurati odobrenje za pristup bazi osnovnih osobnih podataka potrebnih za upis u prvi razred osnovne škole.

Roditelji će svojim potpisom potvrditi svoju suglasnost za provođenje ovoga postupka.

Roditelji su obvezni na upis ponijeti osobnu iskaznicu ili uvjerenje o mjestu prebivališta, odnosno drugu javnu ispravu kojom se može utvrditi njegov identitet i mjesto prebivališta ili boravišta.

Potrebno je ponijeti i djetetov OIB ili JMBG.

ravnateljica:
Aleksandra Krampač Grljušić

Gosti u našoj školi

Djeca u hladu Breze

Dogodilo se čudo! Učionica svaštaonica na katu naše škole te je srijede 12. svibnja 2015. iznenada je postala oblak, more, zelena livada, mjesto za nas..

Prošli su tjedan našu školu posjetili cijenjeni gosti. Pozivu naše učiteljice Melite Zanze odazvali su se predstavnici udruge „Breza“ – svima poznate članice grupe Meritas, pjevačica Jelena Radan i glumac Ivan Kristijan Majić. Poznate osobe iz estradnog života Lijepe naše održali su glazbeno-scensku radionicu s učenicima 2. i 4. razreda. I ništa tu ne bi bilo čudno da nije bilo neobično, bajkovito, savršeno... Bez ijedne izgovorene riječi glumac Kristijan uvodio je pojedinačno učenike u učionicu koja je postala pozornica kao mjesto iz bajke, maštalište, sretnolište, postala je zemlja bez granica. Uz mistične zvukove gitare, harmonike, ksilofona i drugih udaraljki ispričana je priča koja je učenike nosila s jednog mjesta u mašti na drugo. Bili su potpuno začarani.

Pjevalo se, sviralo, glumilo... uživalo... U nevjerojatnoj interaktivnoj igri članova udruge i učenika u tren oka proletio je školski sat koji će im dugo ostati u sjećanju, a naučili su i novu pjesmu čiji tekst glasi:

Ima jedna kuća luda, u toj kući trista čuda,

tri ormara, sva tri lijeva, jedan kavez koji pjeva,

dječak jedan Bašmebriga

i zelena razbibriga...


Da, kad bi barem svaki sat bio ovako bezbrižan i nezaboravan!

Djeca u hladu Breze Djeca u hladu Breze Djeca u hladu Breze Djeca u hladu Breze

Zelena čistka

Ekološka akcija naših učenika

U petak 17. travnja 2015. god. u našoj je školi provedena Zelena čistka – akcija prikupljanja otpada i čišćenja i uređenja školskog dvorišta pod motom „Samo svi zajedno možemo očistiti naš svijet od otpada.“

Ekološka akcija Zelena čistka – akcija prikupljanja otpada i čišćenja provedena je 17. travnja 2015. god. U akciji su sudjelovali učenici i učiteljice 2.a, 2.b, 4.a, 4.b, te 6.a i 6.b s predmetnim učiteljicama (110 učenika i 10 učiteljica). Uređenje školskog dvorišta provodilo se u dvije etape:


1. čišćenje komunalnog i biološkog otpada

a. učenici su skupljali komunalni otpad u vrećice za smeće i praznili ih u veliki školski spremnik smeća
b. učenici su sav biootpad (grančice drveća, grmlja, suhu travu) raštrkan po školskom dvorištu prenijeli na jedno mjesto čime smo omogućili lakši utovar komunalnoj službi

2. uređenje školskog dvorišta

a. u prednjem dijelu dvorišta žardinijere ispred učionice biologije prekopane su i na kraju pregrabljane, a oplijevljena je i sva trava iz nje
b. uklonjen je sav korov
c. dvorište je očišćeno
d. oprani su spremnici za recikliranje plastike

Zajedničkim snagama i voljom učenici su uspješno obavili obje zahtijevne etape čišćenja školskog dvorišta i tako doprinijeli razvijanju ekološke svijesti i prepoznavanju važnosti čistog okoliša. Pohvaljujemo rad naših učenika i zahvaljujemo im na brizi za stvaranje ugodnog i čistog školskog okruženja.

Zelena čistka Zelena čistka Zelena čistka


Festival znanosti

Posjet naših učenika Poljoprivrednom fakultetu Osijek

U Osijeku se se i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta već trinaesti put zaredom održao Festival znanosti. Tema ovogodišnjeg Festivala održanog od 20. do 25. travnja bila je Sunce.

Povodom održavanja Festivala znanosti na osječkim fakultetima učenici od 5. do 8. razreda naše škole posjetili su Poljoprivredni fakultet kako bi naučili nešto više o Suncu kao središnjoj temi Festivala, ali i kako bi upoznali djelatnost Fakulteta jer je 24. travnja ujedno bio i Dan otvorenih vrata Poljoprivrednog fakulteta. Četrdeset naših učenika u pratnji triju nastavnica posjetili su mnogobrojne zanimljive radionice i vježbaonice, a primili su i diplomu za uspješno „studiranje na jedan dan“. Našim učenicima bila su otvorena vrata gotovo svih predavaonica i vježbaonica, pa čak i konferencijske dvorane u kojoj se održava Fakultetsko vijeće. Neke od radionica koje su našim učenicima bile najzanimljivije: promatranje sunčevih pjega teleskopom, kako prepoznati svježe od starog jajeta, domaće od industrijskog; kako uzgojiti biljke ako nemate vrt, koji su biljni pigmenti, uz Sunce, potrebni za obavljanje pojedinih procesa, Sunce – prvi čovjekov sat itd.

Učenici su mnogo naučili i dobro se zabavili, a odlaskom s Festivala iskazali su svoje zadovoljstvo učenjem zanimljivih pojedinosti o Suncu koje do tada nisu znali. Očekujemo da će i sljedeći Festival znanosti biti dobar razlog za posjet jednom od osječkih fakulteta.

Festival znanosti Festival znanosti Festival znanosti