DAN UMJETNOSTI


Mali umjetnici iz PŠ Sarvaš

Učenici razredne nastave obilježili su 15. travnja Dan umjetnosti velikom izložbom svojih radova i radionicom.

Početkom mjeseca učiteljice razredne nastave PŠ Sarvaš odabrale su najljepše likovne radove svojih učenika. Izložbu radova u holu naše škole postavila je učiteljica Jelena Ćutunić. Svaki rad je bio označen brojem te su učenici svih razreda mogli izabrati koji im je rad najbolji i papirić s brojem rada ubaciti u kutiju. Izložba je trajala od 9. do 14. travnja. Na sam Dan umjetnosti 15. travnja proglašeni su pobjednici. Prvo mjesto osvojio je Krešimir Burić iz 1.c razreda, drugo mjesto Anna Borevac iz 4.d razreda i treće mjesto Marko Radojčić iz 3.c razreda. Hol je bio prepun znatiželjnih učenika koji su slušali predavanje i sudjelovali u radu likovne radionice koju je održala Ines Matijević Cakić, profesorica iz Umjetničke akademije u Osijeku. Druženje s gošćom je proteklo u ugodnom i radnom ozračju, a uz to su svi ponešto novo naučili.

Mali umjetnici iz PŠ Sarvaš Mali umjetnici iz PŠ Sarvaš Mali umjetnici iz PŠ Sarvaš Mali umjetnici iz PŠ Sarvaš

Shema školskog voća

Novi „stanari“ u dvorištu naše škole

U sklopu projekta Shema školskog voća i u suradnji s Poljoprivrednim institutom Osijek učenici drugih razreda naše škole zasadili su razne voćke u dvorištu škole.

Projekt Shema školskog voća, koji provodi Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, za cilj ima oblikovati prehrambene navike djece školske dobi kako bi ograničili unos visokokalorične hrane. Smanjenje hrane zasićene šećerom, masti i solima spriječit će pojavu debljine i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom, a omogućit će djeci dodatni obrok svježeg voća. Na tragu toga organizirali smo u dvorištu naše škole ekološku akciju tijekom koje su se sadila stabla voćki.

Projekt smo obavljali kroz nekoliko ciklusa. U jesenskom ciklusu učenici su slušali priče o voću i naučili su zašto nam je ono potrebno u svakodnevnoj prehrani. Nadalje, upoznali su se s brojnim vrstama jabuka koje su mogli degustirati, a zatim i ocijeniti njihov okus i tako odabrati najukusniju sortu. Treći se ciklus sastojao od kreativnih zadataka kojima su se učenici trebali likovno izraziti u okviru teme voća, a najuspješniji radovi ujedno su bili i nagrađeni. Dolaskom proljeća odlučili smo zasaditi voćke u dvorištu naše škole kako bismo sami uzgojili razne vrste voća i tako još jednom istaknuli važnost, ali i dostupnost zdrave prehrane. Sadnice su odabrane tako da svoje plodove daju tijekom vremena kada su učenici u školi pa su tako posađene sadnice višanja i trešanja koje dozrijevaju krajem svibnja i početkom lipnja te sadnice jabuka, šljiva i krušaka koje dozrijevaju u rujnu.

Osim što su učenici imali priliku okušati se u vrtlarskim poslovima, imat će priliku uživati u svježem i prirodno uzgojenom voću i time obogatiti svoju prehranu hranjivim proizvodima važnima za tjelesni razvoj svakoga djeteta.

Sadnja voćki Sadnja voćki Sadnja voćki Sadnja voćki Sadnja voćki

Ususret Uskrsu

Tradicijsko šaranje jaja voskom sa članicama Udruge Šokačka grana

Učenici 6.b razreda okušali su se u bojanju jaja tehnikom tintoblaji i proširili svoje znanje o uskrsnim običajima svoga kraja

Na poziv razrednice Mije Kiridžije, u ponedjeljak 23. ožujka, našu su školu posjetile tri članice Udruge Šokačka grana. One su nas podučavale šaranju jaja u tradicionalnoj tehnici koju Šokci nazivaju tintoblaj. Prije početka šaranja pripremili smo tri stola: prvi za šaranje voskom, drugi za bojenje i treći za skidanje voska uz pomoć zapaljenih svijeća. Naše su nam gošće na ploči nacrtale najčešće motive koji se koriste prilikom šaranja i objasnili njihovo značenje. Potom smo naučili da je „tintoblaj“ naziv za olovku ili pisaljku kojom su se nekada unosili podatci u knjige rođenih i umrlih. Tintoblaj je plavičast ili ljubičast što ima i svoju simboliku kao korizmena boja. Osim te boje koristili smo crvenu i zelenu, no puno zagasitiju nego kad bojimo jaja kod kuće. Naše su nam gošće otkrile mnoge tajne vezane za šaranje jaja. Naučile su nas da se alatka za bojenje jaja zove kisica te da vosak treba biti vruć, a jaja hladna. Također su nam otkrile da našarana jaja trebamo stavljati u hladnu boju kako se vosak ne bi otopio u obliku ružnih mrlja. Bili smo jako zainteresirani i pažljivi te smo jedva dočekali šaranje. Prvo smo svi voskom napisali svoje ime na jaje i nakon toga je sve išlo glatko kao da to stalno radimo. U veselom ozračju uz energične i kreativne voditeljice brzo je došao kraj našeg druženja. Gošće su bile zadovoljne te su poželjele da se vidimo i iduće godine.

Naučili smo zanimljivosti o tradiciji svoga zavičaja, a uz to smo dobili unikatno šareno jaje sa svojim imenom. No, najvažnije od svega je što smo doživjeli nešto novo, zanimljivo i vrijedno što će nam ostati kao trajna i lijepa uspomena.

Tradicijsko šaranje jaja Tradicijsko šaranje jaja Tradicijsko šaranje jaja Tradicijsko šaranje jaja Tradicijsko šaranje jaja Tradicijsko šaranje jaja

Druga županijska smotra plesnog stvaralaštva

Rasplesani drugi korak u Sarvašu

U sklopu projekta „Plesna kultura u osnovnim školama“ koji se provodi uz suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u petak 6. ožujka 2015. god. u OŠ Ljudevita Gaja – PŠ Sarvaš održana je 2. smotra plesnog stvaralaštva učenika osnovnih škola Osječko- baranjske županije pod nazivom „2. korak – OBŽ“.

Druga smotra plesnog stvaralaštva učenika osnovnih škola Osječko-baranjske županije održala se 6.ožujka 2015. god. u sportskoj dvorani područne škole u Sarvašu. U programu je sudjelovalo 17 osnovnih škola s 23 plesne koreografije. Ove godine proširili smo izbor plesnih kategorija smotre te smo dobili devet prijava za slobodan plesni stil. Tri škole prijavile su kategoriju kreativnog plesa s temom bajke, a dvije škole prijavile su prikaz vježbi uz glazbu. Gosti smotre bili su učenici plesači iz OŠ Bogoslava Šuleka iz Slavonskog Broda, učenice Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka i plesači Plesnog kluba Shine. Smotru je ove godine pratilo i dvočlano povjerenstvo: Maja Huber, prof. suvremenog plesa i Mira Sekereš, plesni sudac i koreograf. Njihov je cilj bio da svojim stručnim savjetima i prijedlozima budu podrška u unapređivanju kvalitete stvaralačkih plesnih izvedbi, a ujedno i da ponude stručna usavršavanja iz područja plesne umjetnosti u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Tijekom stanke organiziran je okrugli stol za voditelje plesnih aktivnosti gdje su se mogle saznati nove obavijesti vezane za razvoj i proširenje projekta budući da je cilj uvrstiti ga u županijski vremenik natjecanja iz područja plesnog stvaralaštva.

U sklopu ovogodišnje smotre organizirana je i izložba likovnih radova učenika koji su se tijekom ove šk. god. natjecali za izbor vizualnog identiteta aktivnosti projekta KORAK. Na natječaj se prijavilo sedam osnovnih škola, a nagrađeni učenici Osječko-baranjske županije su: OŠ Tenja, Irina Lazić (2. razred, OŠ Tenja), Klara Sudar (3. razred, OŠ Bratoljuba Klaića, Bizovac), Petra Uranjek i Katrin Vibovec (7. razred, OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće)

Vjerujemo da je projekt značajan doprinos odgoju i obrazovanju djece i mladih kojim se potiče razvoj sposobnosti i darovitosti, a smotra je kruna zajedničkog rada učenika i učitelja te je mjesto koje im pruža afirmaciju, učenje i poticaj za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i razvoj osobnosti kroz ples i pokret.

Zahvaljujemo svim osnovnim školama sudionicima koje su svojim dolaskom omogućile održavanje smotre i stvaranje tima Osječko-baranjske županije za promicanje kvalitete plesnog stvaralaštva u našim školama. Posebna zahvala Odjelu za prosvjetu Osječko-baranjske županije koja je prepoznala vrijednost našeg projekta i financijski nas podržala. Pohvaljujemo učitelje Područne škole Sarvaš koji su bili iznimno velika podrška u organizaciji smotre. Zahvaljujemo Glasu Slavonije, Slavonskoj televiziji, redakciji portala osijek031.com i Hrvatskom radiju koji su sa zanimanjem pratili ovaj događaj i tako podržali pozitivne vrijednosti koje njegujemo u osnovnim školama.

Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra

Plesna smotra

Druga županijska smotra plesnog stvaralaštva

Inicijativa za promicanje plesne kulture u osnovnim školama organizira Drugu županijsku smotru plesnog stvaralaštva učenika osnovnih škola Osječko-baranjske županije „2. KORAK-OBŽ“ u OŠ Ljudevita Gaja - Područna škola Sarvaš u petak, 6. ožujka 2015.godine u 9.30 sati.

Plesna smotra dio je inicijative unapređenja plesnih aktivnosti u osnovnim školama Plesna kultura u osnovnim školama koja se odvija uz suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Provođenjem inicijative ostvaruju se ciljevi kao što su pripreme za implementacija plesne umjetnosti u Nacionalni okvirni kurikulum osnovnih škola, kvalitetno organizirano slobodno vrijeme učenika koji pokazuju zanimanje za ples, razvijanje sposobnosti u ovladavanju plesnih vještina, osvještavanje mogućnosti korištenja vlastitog tijela kroz ples i pokret te razvijanje individualnosti i jačanje samopouzdanja pojedinca.

Na smotru se prijavilo 15 županijskih osnovnih škola s 19 plesnih koreografija slobodnog plesnog stila, vježbanja uz glazbu i kreativnog plesa na temu. Koreografije će izvoditi oko 200 učenika koji su svoje koreografije uvježbavali na satima izvannastavnih školskih aktivnosti pod vodstvom svojih učitelja-voditelja. Provođenjem smotre učenicima se pruža prilika iskazati svoja znanja i dostignuća, učiteljima procijeniti razine kreativnog plesnog stvaralaštva, a voditeljima inicijative pripremiti se za buduće korake u širenju timova za promicanje plesne kulture.

Organizatorice smotre su Ivanka Ćutek, učiteljica i članica tima za promociju plesnog stvaralaštva (tel. 0915377045) i Dijana Skorup, pedagoginja i koordinator aktivnosti smotre (0914503801) na čije brojeve mobitela se mogu javiti zainteresirani učenici jer su prijave još otvorene.