Humanitarne akcije studenata osječkih fakulteta

„Studentski krugovi dobrote“

Ovih dana je bilo toplo u srcima učenika i djelatnika naše škole.S jednakom ljubavlju dijelili smo i primali darove.

I ove godine, već tradicionalno, u školi smo organizirali humanitarne akcije kojima smo prikupili poklone za pojedine učenike svojih razrednih odjela.

No, ovih blagdana posebno nas je razveselila akcija Akademske zajednice grada Osijeka. Nekolicina studenata Poljoprivrednog fakulteta među kojima su se posebno angažirali Dalibor Tufeković, Marko Lacković, Dora Todorčić i Matea Dugandžić , nakon sudjelovanja u našem integriranom danu „Pokušaj hodati u mojim cipelama“ te shvativši želju i napore da se učenici s teškoćama što bolje integriraju u život škole, odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i prikupiti sredstva kojima bi se pomoglo prilagodbi školskih prostora za rad s djecom.

Na posebno označena mjesta , u zgradama 13 osječkih fakulteta te jedne udruge, postavili su kutije u koje su studenti i njihovi profesori prikupljali darove. Akcija je trajala dva tjedna pred Božić te dva tjedna pred Uskrs, a završila je svečanim programom na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Nakon prigodnog programa u kojem su sudjelovali osječki studenti i učenici naše škole, našoj je ravnateljici uručen ček  i dva laptopa koji će biti od velike pomoći učiteljima.


Gospođa ravnateljica se zahvalila svima koji su prepoznali naše napore da svoj djeci omogućimo iste uvjete za školovanje i sretno odrastanje te su se odrekli dijela svojih, ionako skromnih, studentskih džeparaca.


No, kada su srca veća od svih trezora svijeta, tada se i u studentskom novčaniku nađe kunica za drugoga. Hvala za dobrotu kojom su nas darovali!


Studenski krugovi dobrote Studenski krugovi dobrote Studenski krugovi dobrote Studenski krugovi dobrote Studenski krugovi dobrote Studenski krugovi dobrote Studenski krugovi dobrote

IPA projekt Razvoj kurikulumske kulture

Osnaživanje škola za razvoj i implementaciju školskog kurikuluma


Naša je škola bila domaćin projekta Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja kojemu je cilj osnažiti sudionike projekta za razvoj, izradu, provedbu i evaluaciju školskih kurikuluma u osnovnom obrazovanju.


Kao mnoge osnovne škole u Republici Hrvatskoj i naša je škola bila domaćin IPA projekta Razvoja kurikulumske kulture koju provode Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja u suradnji s Forumom za slobodu odgoja. Cilj je projekta osnažiti sudionike projekta za razvoj, izradu, provedbu i evaluaciju školskih kurikuluma u osnovnom obrazovanju te educirati nastavno i stručno osoblje škole za izradu školskog kurikuluma prilagođenog interesima i potrebama učenika.


Predavanje su održali Branislava Baranović i Saša Borić 4. ožujka 2014. iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a bilo je namijenjeno ravnateljima osječkih osnovnih škola.


Na predavanju se govorilo o kurikularnoj politici u Europi, predstavio se razvoj školskog kurikuluma u Hrvatskoj, govorilo se o znanjima i vještinama koje stječu treneri i timovi uključni u projekt te koja je uloga ravnatelja u izradi školskog kurikuluma. Susret je prošao u radnom ozračju i aktivnosti sudionika te je zaključeno da su ravnatelji pragmatični vizionari i voditelji unapređenja rada i razvoja škole, njihov je zadatak stvoriti i podržavati uvjete za pojavu i provođenje novih ideja te analizirati trenutno stanje školskog kurikuluma i predložiti alternativna rješenja.


IPA Projekt IPA Projekt IPA Projekt IPA Projekt IPA Projekt

Prva županijska smotra plesnog stvaralaštva „Korak“

Prvi dan proljeća pozdravili smo plesom


U našoj područnoj školi u Sarvašu 21. ožujka 2014. održala se Prva smotra plesnog stvaralaštva „Korak“ na kojoj je sudjelovalo preko 300 učenika iz 18 škola u Osječko-baranjskoj županiji te dvije škole iz Brodsko-posavske županije.

Ples, glazba i druženje obilježili su prvi dan proljeća u našoj područnoj školi Sarvaš. Okupilo se preko 300 učenika iz 18 osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji koji su sudjelovali na Prvoj županijskoj smotri plesnog stvaralaštva „Korak“. Projekt su organizirale i koordinirale učiteljica Ivanka Ćutek i pedagodinja Dijana Skorup, a uz pomoć svih učitelja i učenika područne škole, ugostili smo veliki broj gostiju te im omogućili prikazati pripremljene plesne koreografije kojima su predstavljali svoje škole.

Cilj je projekta impelmentacija plesne umjetnosti u Nacionalni okvirni kurikulum osnovnih škola te, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kvalitetna organizacija slobodnog vremena učenika koji pokazuju zanimanje za ples. Potiče ih se razvijati sposobnosti ovladavanja plesnim vještinama, osvijestiti mogućnosti korištenja vlastitog tijela plesom i pokretom, promicati individualnost te jačati njihovo samopouzdanje. Uz predstavnike škola naše županije, gosti su bili učenici i učitelji voditelji dviju škola Slavonskog Broda koji su predstavili svoj rad u sklopu sličnog projekta u Brodsko-posavskoj županiji. U sklopu smotre održan je i okrugli stol za sve učitelje voditelje na kojem se raspravljalo o važnosti plesne kulturie u osnovnim školama te plesno-metodičkoj obuci, a ujedno su dogovarali i buduće aktivnosti.

Pohvaljujemo sve učenike i učitelje voditelje za izuzetan trud i angažman u pripremi plesnih koreografija te se nadamo da su se ugodno osjećali u našoj školi. Zahvaljujemo im na sudjelovanju i veselimo se sljedećoj smotri te iznimno važne aktivnosti.


Prva smotra plesnog stvaralaštva Prva smotra plesnog stvaralaštva Prva smotra plesnog stvaralaštva Prva smotra plesnog stvaralaštva Prva smotra plesnog stvaralaštva Prva smotra plesnog stvaralaštva Prva smotra plesnog stvaralaštva Prva smotra plesnog stvaralaštva

INICIJATIVA ZA PROMICANJE PLESNE KULTURE U OSNOVNIM ŠKOLAMA ORGANIZIRA
Prvu županijsku smotru plesnog stvaralaštva
učenika osnovnih škola Osječko-baranjske županije
„1. KORAK“
u OŠ Ljudevita Gaja - Područna škola Sarvaš
petak, 21. ožujka 2014.


Plesna smotra dio je inicijative unapređenja plesnih aktivnosti u osnovnim školama Plesna kultura u osnovnim školama koja se odvija uz suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (klasa:602-02/12-03/00757; Urbroj:561-06/17-13-02, Zagreb, 8. siječnja 2013.godine.


Provođenjem inicijative ostvaruju se ciljevi:

• Implementacija plesne umjetnosti u Nacionalni okvirni kurikulum osnovnih škola
• Kvalitetno organizirano slobodno vrijeme učenika koji pokazuju zanimanje za ples
• Razvijanje sposobnosti u ovladavanju plesnih vještina
• Osvještavanje mogućnosti korištenja vlastitog tijela kroz ples i pokret
• Razvijanje individualnosti i jačanje samopouzdanja pojedinca


Na smotru se prijavilo 18 županijskih osnovnih škola s 23 plesne koreografije, a izvodit će ih oko 200 učenika koji su svoje koreografije uvježbavali na satima izvannastavnih aktivnosti pod vodstvom svojih učitelja- voditelja plesnih izvannastavnih aktivnosti u školi. Provođenjem smotre učenicima se pruža prilika iskazati svoja znanja i dostignuća, učiteljima procijeniti razine kreativnog, plesnog stvaralaštva, voditeljima inicijative pripremiti se za državnu smotru plesnog stvaralaštva 2015.godine.


Kontakt osobe:

1) Ivanka Ćutek, učiteljica i članica tima za promociju plesnog stvaralaštva (0915377045)
2) Dijana Skorup,pedagoginja i kordinator aktivnosti smotre (0914503801)


Ravnateljica

A. Krampač-Grljušić, dipl.def.PRODAJNA IZLOŽBA SLIKA

Umjetničkim djelima pomažemo našoj školi

U četvrtak 28. studenoga 2013. tijekom popodneva u školi smo imali nesvakidašnji događaj. Naime, u školskoj sportskoj dvorani održana je humanitarna prodajna izložba slika. Izložbu su potaknuli roditelji našeg učenika Svena Kapetanovića, a organizirana je suradnjom škole i Nogometne škole mladeži „Olimpija“.

Prodajna izložba u našoj školi imala je humanitarni karakter kojom se željelo pomoći radu naše škole i Nogometnoj školi mladeži „Olimpiija“. Da bismo tome svi zajedno doprinijeli, u akciju su se izravno uključili neki učenici koji su poklonili svoje umjetničke radove na prodaju i poznati osječki umjetnici: Vladimir Džanko, Goran Zlatarić, Rosa Žuro, Darko Jovanović, Nedjeljko Čubek, Branko Đurić, Branko Marušić, Nikola Faller, Dražen Jarabek te članovi KUD-a Rusina grada Osijeka te učenici i djelatnici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Osijek. Donacijom slike pridružila su im se i gospoda Duško Vernački i Stipe Kordić te su svi radovi predstavljeni na organiziranoj poludnevnoj izložbi.

Organizaciji izložbe pripomogli su Cvjetni atelier „Fantazija“, Studio za grafički dizajn „Čarobni tim“ te gospodin Željko Lihtental. Izložbu je u 13,00 sati svečano otvorila ravnateljica škole Aleksandra Krampač-Grljušić uz prisustvo zamjenika župana Osječko-baranjske županije gospodina Dragana Vulina, zamjenika gradonačelnika Grada Osijeka gospodina Vladimira Hama, župnika Crkve Preslavna imena Marijina vlč. Ivan Jurića, učitelja i učenika naše škole te drugih uvaženih gostiju i prijatelja obiju škola. Na otvorenju izložbe sudjelovali su Mali pjevački zbor i školske sportske navijačice.

Izložba je protekla u ugodnoj atmosferi, a prikupljena sredstva bit će upotrijebljena za nabavu potrebnih nastavnih pomagala za rad naše škole i Nogometne škole mladeži „Olimpija“.

Djelatnici i polaznici obiju škola zahvaljuju od srca svima koji su svojim prilogom sudjelovali u akciji i iskazali razumijevanje za potrebe djece.Prodajna izložba slika Prodajna izložba slika Prodajna izložba slika Prodajna izložba slika Prodajna izložba slika Prodajna izložba slika Prodajna izložba slika