Učenici 6.a posjetili Ured pravobraniteljice za djecu
RAZGOVOR O DJEČJIM PRAVIMA


Učenici 6.a razreda OŠ Ljudevita Gaja 14. listopada posjetili su osječki Ured pravobraniteljice za djecu. Sanja Vladović i Darko Laksar, savjetnici pravobraniteljice, objasnili su učenicima koja su njihova dječja prava podsjetivši ih i na dječje obveze i dužnosti. Razgovor je bio zanimljiv i poučan.


Učenici su do ureda pravobraniteljice stigli tramvajem gdje ih je čekala knjižničarka Lidija Ivanković. Savjetnici pravobraniteljice su ih srdačno dočekali.
Razgovarali su o pravima djece. Mnoge su učenice shvatile da trebaju biti sretne i zadovoljne jer pohađaju školsku nastavu za razliku od djevojčica iz Pakistana kojima je školovanje zabranjeno. „Puno smo toga naučili o našim pravima“ – komentiraju učenici koji bi voljeli ponoviti posjet Uredu pravobraniteljice za djecu i sudjelovati i u drugim radionicama.


Svijet bi bio ljepši i sretniji kada bi odrasli poštovali prava djece.Beatrice Barišić, 6.a

 

Ured pravobraniteljice za djecu Ured pravobraniteljice za djecu Ured pravobraniteljice za djecu Ured pravobraniteljice za djecu Ured pravobraniteljice za djecu Ured pravobraniteljice za djecu Ured pravobraniteljice za djecu

Stručni skup pedagoga


Podrška učenicima s ADHD-om u školi


U četvrtak 10. listopada 2013. god. naša je škola bila domaćin međužupanijskom stručnom skupu namijenjenom stručnim suradnicima pedagozima osnovnih i srednjih škola.


Viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge Ivana Biljan, prof. organizirala je i vodila u našoj školi stručni skup za 60 pedagoga iz pet slavonskih županija. Stručnjaci su od 10,00 do 16,00 sati slušali i sudjelovali u dva interaktivna predavanja doc.dr.sc. Snježane Sekušak Galešev, jedne od vrhunskih stručnjakinja u području ADHD poremećaja. Docentica je definirala i klasificirala osnovne pojave ADHD poremećaja te analizirala mogućnosti podrške i konkretne pomoći učenicima u odgojno-obrazovnom procesu. Iskustva iz prakse, konkretni slučajevi pedagoga te nove metode podrške analizirane su radom manjih radionica koje su vodile naša ravnateljica Aleksandra Krampač-Grljušić, dipl.def. i Ivana Petanjek, viša savjetnica za rehabilitatore.


Zajedničkim radom, razmjenom iskustva i ugodnim šestosatnim druženjem utvrđene su mogućnosti podrške učenicima s ADHD-om, njihovim učiteljima i nastavnicima te uloga stručnog suradnika pedagoga u povezivanju svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa.Stručni skup Stručni skup Stručni skup

Gosti u našoj školi

Ministri predstavili program Shema školskog voća

U petak 4. listopada 2013. naša je škola bila domaćin važnim gostima. Tijekom dana posjetili su nas ministar obrazovanja Željko Jovanović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik. Svrha posjeta bilo je predstavljanje programa Sheme školskog voća kojim se žele promovirati zdrave prehrambene navike kod djece.

ÂÂIako je naša škola često imala običaj učenicima koji se hrane u mliječnoj kuhinji prirediti voće za obrok, od ove školske godine voće će jednom tjedno dobivati učenici razredne nastave u sklopu projekta. Odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da je nužno promovirati naviku zdrave prehrane kod djece osnovnoškolske dobi, u sklopu projekta Shema školskog voća, učenicima razredne nastave se svakog tjedna dijeli voće poput jabuka, šljiva ili krušaka, a takva se praksa planira nastaviti do kraja školske godine.


ÂÂDa bi se učenicima predstavio takav program, ministar obrazovanja Željko Jovanović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik posjetili su u petak 4. listopada našu školu te su učenicima 1. razreda podijelili jabuke i kruške i s njima razgovarali o zdravim prehrambenim navikama. Bila je to izvrsna prilika da se učenici druže s ministrima, a ujedno i da predstavimo našu školu kao školu sa misijom i vizijom, kao inkluzivnu školu s oznakom nulte točke tolerancije na nasilje i kao školu koja je usmjerena prema dobrobiti svojih učenika. Ministar Jovanović pozdravio je sve projekte koje škola provodi te nam poželio sreću u daljnjem radu obećajući da će nas posjetiti ponovno.

ÂÂZahvaljujemo cijenjenim gostima što su nam ukazali čast i izabrali našu školu kao mjesto s kojeg žele poslati poruku da je briga o zdravlju važna za svakoga, a toj nas odgovornosti, uz obitelj, svakako uči i škola.


Shema školskog voća Shema školskog voća Shema školskog voća Shema školskog voća Shema školskog voća Shema školskog voća Shema školskog voća

Uspješna humanitarna akcija

Udruga „Kune“ donirala sredstva za našu školu

Kako je i bilo najavljeno, na Srednjoškolskom igralištu (popularnoj Srednjiki) održan je 14. rujna 2013. god. malonogometni turnir Udruge veterana 3. brigade „Kune“ koja je svojim nastupom osigurala sredstva za našu školu i kupovinu WISC testa za procjenu kognitivnih sposobnosti djece.

ÂÂÂPopularna Srednjika ponovno je postala mjesto sportskih susreta, druženja i dobre zabave. U subotnje poslijepodne 14. rujna okupile su se brojne malonogometne ekipe iz različitih gradova Slavonije i Baranje, pod vodstvom i organizacijom Udruge veterana 3. brigade „Kune“, te su svojim nastupima zabavili gledatelje, ali i učinili plemenitu gestu. Naime, cilj je susreta bila predaja novčane donacije našoj školi za kupovinu WISC testa koji omogućuje kvalitetnu procjenu kognitivnih sposobnosti naše djece. Budući da smo model inkluzivne škole i jednako skrbimo o svim učenicima bez obzira na njihove intelektualne i fizičke sposobnosti, takvo sredstvo za rad postalo nam je neophodno u oblikovanju primjerenog obrazovanja za učenike s teškoćama. U ime škole poklon (donaciju) primila je naša psihologinja Roberta Jelić koja je predala organizatorima zahvalnicu naše škole i osobno istaknula važnost donacije koja će doprinijeti kvaliteti školovanja svih učenika.


ÂÂÂU revijalnom programu nastupila je skupina naših učenica cheerleadersica koje su spretnim plesovima zabavljale gledatelje, a ujedno su i na svoj način u ime učenika zahvalile organizatorima na toj plemenitoj akciji.


ÂÂÂU ime naše ravnateljice, svih učitelja, a posebice svih učenika naše škole zahvaljujemo se Udruzi „Kune“ što su prepoznali važnost inkluzivnosti i pružanja primjerenog obrazovanja svim učenicima te ćemo truditi i dalje u provedbi kvalitetnog i primjerenog obrazovanja.


Želite li saznati više kliknite na poveznicu:

Humanitarna akcija