Integrirani dan u našoj školi

Učenici još jednom pokušali „hodati“ u tuđim cipelama


I ovog prosinca, devetu godinu zaredom, željeli smo u našoj školici na osebujan i dinamičan način obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U petak 2. prosinca 2016. god. otvorili smo vrata svim gostima i sudionicima integriranog dana kako bismo „hodajući“ u tuđim cipelama još jednom podsjetili na važnost poštivanja različitosti.

Ovogodišnji integrirani dan „Pokušaj hodati u mojim cipelama“ posvećen je svim osobama s poteškoćama, ali i ljudima koji ih okružuju. Uvijek iznova pokušavamo osvijestiti naše učenike, članove njihovih obitelji i širu zajednicu o potrebi prihvaćanja, uvažavanja i poštovanja osoba s invaliditetom koji jesu i trebaju biti punopravni članovi našeg društva. Učenici, roditelji i učitelji sudjelovali su u 16 radionca koje su vodili nastavnici naše škole, ali i gosti predstavnici brojnih udruga osoba s invaliditetom i institucija koje djeluju u našem gradu (Boćarski klub osoba s invaliditetom „Osječki osmijeh“, Udruga gluhih i nagluhih osoba Osječko-baranjske županije, Udruga dijabetičara, Crveni križ, Udruga slijepih i slabovidnih osoba „Svjetlost“, Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, Dokkica – osječka kreativna kućica, predstavnica Ureda dječje pravobraniteljice Sanja Vladović, profesor Željko Rački s Fakulteta odgojnih i obrazovnih znanosti, Društvo „Naša djeca“). U radionici organiziranoj za učitelje dr. sc. Ljiljana Igrić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu govorila je o načinima pružanja podrške školama, u razvoju inkluzivnog obrazovanja. Dragi gosti bili su nam i učenici OŠ Antuna Mihanovića iz Osijeka.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realizaciji još jednog integriranog dana Pokušaj hodati u mojim cipelama, veselimo se zajedničkom druženju i ponovnom susretu dogodine na desetom jubilarnom obilježavanju Dana osoba s invaliditetom.

Integrirani dan Integrirani dan Integrirani dan Integrirani dan Integrirani dan Integrirani dan Integrirani dan Integrirani dan


Integrirani dan Pokušaj hodati u mojim cipelama

Cijenimo različitosti, potičemo toleranciju

Osmu godinu zaredom 3. prosinca 2015./2016. godine u našoj školi poseban je dan jer je posvećen osobama s invaliditetom, a mi ga svake godine vrlo osebujno i maštovito obilježavamo.

Ovogodišnji integrirani dan Pokušaj hodati u mojim cipelama posvećen je poštivanju različitosti i razvijanju tolerancije među učenicima, a aktivnosti su se odvijale na dvije lokacije – u matičnoj i područnoj školi Sarvaš.

U matičnoj školi radilo se u sedamnaest radionica koje su vodili nastavnici naše škole i dragi nam gosti: predstavnik Centra za nestalu i zlostavljanju djecu gospodin Boris Radanović, predstavnice Udruge „Veliko srce malom srcu“ dr. Nevenka Turjak i gospođe Valentina Mikić i Larisa Šargač, iz Centra za tehničku kulturu gospođa Nataša Dorić, predstavnice Udruge „Dokkica“ gospođe Tomislava Brajdić, Dea Kučević, Ines Perić i Mirna Šmit, iz Medijacijskog centra „MSvijet“ gospođe Vesna Grabar, Linda Dori Vukas, Tea Popović i gospodin Hrvoje Harač, predstavnica PRONI centra za poučavanje mladih gospođa Maja Knežević, iz Nansen dijalog centra gospodin Igor Đorđević, predstavnica Crvenog križa gospođa Matea Milinković, studentica Učiteljskog fakulteta Ivana Sukop te gospođa Barbara Vnučec. Učenici su pomoću različitih aktivnosti, koje su provodili u radionicama, učili o toleranciji različitosti, načinima rješavanja sukoba i razumijevanju različitosti i jednakosti među ljudima. Putovali su kroz svijet bajki, proučavali animirani film kao sredstvo izražavanja i poticanja različitosti, glumački se izražavali kratkim improvizacijama na temu tolerancije i empatije među ljudima, snimali kratki film koji će biti prikazan svim učenicima škole, gledali film koji su poslala djeca iz Portugala i filmove koji potiču na uvažavanje različitosti, izrađivali bookmarkere i scenografiju i još mnogo toga. Izuzetno nam je drago što su u radionicama sudjelovali i gosti iz OŠ Antuna Mihanovića, učenici i psihologinja škole gospođa Silvija Mihaljević.

Osim radionica za učenike, održane su i radionice za učitelje i roditelje s temama o kroničnim bolestima srca i sigurnosti na internetu roditelja i djece. Završetkom planiranih aktivnosti u školskoj dvorani održana je tribina na kojoj je predstavljen rad svih sudionika i gdje smo s užitkom pogledali predstavu „Ružno pače“ koju su za sve prisutne pripremili učenici trećeg razreda.

U područnoj školi radilo se u nekoliko radionica zanimljivih naziva i aktivnosti. Radionice su vodili nastavnici naše škole te gosti: gospodin Antun Šikić iz Centra za tehničku kulturu,studentica Martina Metić, predstavnica Društva „Naša djeca“ Ela Vilupek, predstavnici Crvenog križa i PRONI centra. Kroz aktivnosti radionica učenicima su se nastojali približiti problemi različitosti i tolerancije, problemi rješavanja sukoba, razvijanja empatije, sprečavanja diskriminacije itd., a u svrhu promicanja tih vrijednosti i njihovog prihvaćanja u društvu. U brojnim radionicama izrađivali su se slikovni i uporabni materijali koji problematiziraju različitosti i toleranciju, a opet dječjim jezikom jednostavno prikazuju ključne probleme s kojima se svaki pojedinac susreće. Završetkom radionica u školskoj je dvorani održana zanimljiva tribina na kojoj je prikazan rad svih sudionika, a učenici su se posebno potrudili odabrati ključne trenutke svake radionice i time pokazali spremnost u radu i organizaciji integriranog dana.

Radosni smo što smo se i ove godine, pred najveće blagdane mira i ljubavi, oplemenili novim znanjima, mislima i porukama.

Svima od srca hvala. Vidimo se dogodine!

Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama Pokušaj hodati u mojim cipelama
 

Integrirani dan Pokušaj hodati u mojim cipelama

Autizam – upoznajmo posve drukčiji svijet

Šestu godinu zaredom 3. prosinca 2013./2014. godine u našoj školi poseban je dan jer je posvećen osobama s invaliditetom, a mi ga svake godine vrlo osebujno i maštovito obilježavamo.

Ovogodišnji integrirani dan Pokušaj hodati u mojim cipelama posvećen je osobama s autizmom pa smo mu pridodali i znakovit naziv To je moj svijet, a aktivnosti su se odvijale na dvije lokacije - u matičnoj i područnoj školi Sarvaš. U matičnoj školi radilo se u 16 radionica, zanimljivih naziva i aktivnosti. Radionice su vodili nastavnici naše škole te gosti:gospođa doc.dr.sc. Katarina Dodig - Ćurković, dr.med. gospodin Antun Šikić  iz Doma tehnike u Osijeku, profesorica rehabilitatorica Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Majda Vuković te asistenti Učiteljskog fakulteta u Osijeku Maja Brust Nemet i Željko Rački. Pridružili su nam se i roditelji naše škole gospođa Tatjana Grizelj i Ana Jelavić kroz rad u kreativnim i edukativnim radionicama. U područnoj školi Sarvaš učenici razredne nastave radili su 4 radionice, a učenici predmetne nastave sudjelovali su u raspravi i radionici o autizmu potaknuta pogledanim filmom Kišni čovjek (1988) kao ilustrativnim primjerom života osobe s autizmom.
U radionici za nastavnike govorilo se o novim spoznajama o autizmu u znanosti općenito dok se radionica za roditelje bavila osobnim iskustvima sudionika koja je s prisutnim gostima podijelila majka djeteta s autizmom. U brojnim radionicama izrađivali su se slikovni i uporabni materijali namijenjeni svakodnevnoj komunikaciji koji će poslužiti kao pomoć u nastavi djeci s autizmom: zrcala, slike na staklu, zrakoplovi s porukama podrške, ptice u origami izvedbi i drugi zanimljivi predmeti.

Učenici su, uz pomoć voditelja radionica i studenata Učiteljskog fakulteta u Osijeku, upoznali svijet osoba s autizmom te izradili plakat naziva Moj prijatelj. Vodeći motivi integriranog dana bili su pužići i sove kao simboli upornosti i mudrosti koje se često mogu povezati kao istaknute osobine osoba s autizmom. Završetkom radionica održana je zanimljiva tribina na kojoj je prikazan rad sudionika, a pjesmom, recitacijom i plesom predstavili su se i naši učenici koji imaju teškoće iz autističnog spektra. Integrirani je dan obilježila i prigodna prodaja kolača i drugih slastica te zadovoljno možemo zaključiti da smo u našoj školi još jednom uspješno obilježili međunarodni Dan osoba s invaliditetom i veselimo se novom susretu dogodine.


To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet

Integrirani dan- najava


„POKUŠAJ HODATI U MOJIM CIPELAMA“


     Naša škola već šestu godinu za redom  obilježava međunarodni Dan osoba s invaliditetom 3.prosinca 2012. kroz otvoreni integrirani dan s mnoštvom različitih tematskih, praktičnih i sportskih aktivnosti za učenike u matičnoj i područnoj školi, te edukativna predavanja za roditelje i učitelje drugih osnovnih škola Grada Osijeka.
   
     Ove godine integrirani dan realizirat ćemo kroz 16 radionica  s ciljem „razbijanja“ predrasuda i neznanja, poticanja integracije učenika s teškoćama i osoba s invaliditetom u redoviti odgojno obrazovni sustav i aktivnosti zajednice; osnaživanja učenika, roditelja i učitelja, te senzibiliziranja šire lokalne zajednice.
   

     Sudionici ovog događaja su učenici , roditelji i djelatnici naše škole, učitelji drugih škola, volonteri, asistenti  i predstavnici udruga osoba s invaliditetom i udruga koje djeluju u korist osoba s invaliditetom:
•Â Â   Udruga gluhih i nagluhih OBŽ
•Â Â   Udruga paraplegičara i tetraplegičara OBŽ
•Â Â   Udruga slijepih Osijek
•Â Â   Udruga športske rekreacije invalida Osijek
•Â Â   Udruga za Downov sindrom OBŽ i Grada Osijeka
•Â Â   Udruga „Zvono“
•Â Â   Udruga „Breza“ i „Dokkica“
•Â Â Â  Sportska udruga slijepih Svjetlost, Osijek
•Â Â   Edukativna radionica za roditelje: Djeca sa prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima“ -  Udruga „Veliko srce malom srcu“
•Â Â   Edukativna radionica za učitelje drugih osnovnih škola: Predavanje „Dijete sa šećernom bolesti u školi“-  dr.školske medicine Ivana Dorušak i osobni primjeri mladih dijabetičara Udruge Dijanet

     Cilj obilježavanja ovoga datuma jest povećanje svijesti i pokušaj razumijevanja pitanja invaliditeta s naglaskom na prava osoba s invaliditetom te poticanje na podršku i praktično djelovanje na svim razinama.


     Tijekom integriranog dana bit će postavljeni prodajni štandovi u predvorju škole. Sav prihod namijenjen je kupovini didaktičkog materijala za djecu s teškoćama.


Pozivamo Vas da se i vi uključite u našu akciju.

Dobro nam došli u školu.


Najava integriranog dana- Osijek

Najava integriranog dana- Sarvaš

Ravnateljica
A.Krampač-Grljušić, dipl.def

Integrirani dan

„POKUŠAJ HODATI U MOJIM CIPELAMA“

5. prosinca 2011. god.

Početak prosinca u našoj školi već tradicionalno je posvećen obilježavanju međunarodnoga Dana osoba s invaliditetom. Shodno tome, petu godinu za redom, 5. prosinca organiziran je integrirani dan „Pokušaj hodati u mojim cipelama“ s ciljem razbijanja predrasuda i stjecanja znanja o djeci s teškoćama, poticanja integracije djece s teškoćama u redoviti odgojno-obrazovni sustav, osnaživanja učenika, roditelja, učitelja te senzibiliziranje lokalne zajednice.


Ovogodnišnji integrirani dan bio je osmišljen i posvećen boljem razumijevanju slabovidnih i slijepih osoba te nastojanju njihovoj što boljoj integraciji. Kako bi se učenike i ostale goste potaknulo na aktivnosti, pripremljeno je petnaest različitih tematskih, praktičnih i sportskih aktivnosti za učenike te dva edukativna predavanja za roditelje i učitelje drugih škola grada Osijeka.
Sadržaji radionica bili su: izrada Brailleova pisma, osmišljavanje slikovnica za slijepe, ukrašavanje čestitki i čarobnih štapića, pripremanje ukusnih kolača, istraživanje činjeničnih podataka i zanimljivosti o poznatim slijepim osobama, tonsko snimanje slikovita opisa grada riječima te upoznavanje životnih priča naših gostiju – gospodina Tomislava Vampole, Nevene Benić, Ive Vinklera , Mirsada Bećirovića i Marijana Mlikote. Učenicima su u radionicama pomagali učitelji, volonteri i asistenti naše škole te gošća Dagda Brakus. Kako smo, osim na učenje, usmjereni i na športske aktivnosti, tako ih ni ovom prigodom nije izostajalo. Učenici su pokušali što uspješnije proći poligon s povezima na očima, igrali su nogomet za slijepe (gol bal), trenirali judo, pikado i kuglanje, a u tome su im najveća pomoć, podrška i savjetnik bili gospodin Stojan Bjelajac te članovi športske udruge slijepih „Svjetlost“. Područna škola Sarvaš obilježila je ovaj dan isključivo športskim aktivnostima ne bi li učenici, našavši se u realnim situacijama slijepih osoba s obzirom na prostor i orijentaciju, uvidjeli kako je to „hodati u mraku“.
No, učenici nisu bili jedini vrijedni toga dana, nego je održana i radionica za naše učitelje i učitelje drugih osnovnih škola u kojoj im je prof. Jasna Rajn iz Zagreba pokušala predstaviti načine prepoznavanja slabovidnih učenika, prilagođavanja nastavnih metoda te ih je upoznala s oblicima podrške za djecu toga oštećenja na razini države. Bili su vrijedni i roditelji kojima je održano predavanje gospođe Anite Lukić pod nazivom „Videći vodič pod povezima“.
Popis svih sudionika teško je navesti, ali važno je naglasiti da su zajedničkim snagama do krajnjih rezultata došli svi naši učenici, roditelji, djelatnici škole, učitelji drugih osnovnih škola, studenti Učiteljskog fakulteta, volonteri i asistenti, slijepe osobe, edukatori Centra „Vinko Bek“ iz Zagreba, Športska udruga slijepih „Svjetlost“ te poznati slijepi hrvatski sportaš Mirsad Bećirović. Svima se ovi putem na ukazanom trudu, strpljenju i vještinama kojima su nas poučili od srca zahvaljujemo. S obzirom na postavljene ciljeve kojima želimo osigurati pristup jednakosti svim učenicima bez obzira na vrstu i stupanj oštećenja, poticati poštivanje prava osoba sa invaliditetom, osigurati trajnu naobrazbu stručnjaka i roditelja kao trajnih partnera, surađivati s institucijama neformalnog odgoja i obrazovanja i upoznati lokalnu sredinu s djelovanjem naše škole, možemo zaključiti da smo ostvarili očekivane rezultate. Svim posjetiteljima pružili su ključne obavijesti, znanja, razvijali smo njihove vještine te smo senzibilizirali sudionike i javnost za pristup ravnopravnosti i jednakosti te uputili na mogućnosti pružanja podrške osobama s invaliditetom.

Kako su izgledale aktivnosti toga dana, pogledajte fotografije u prilogu i priloženi filmić.

 

Slijepi

Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani Integritani dani


Plakat