Hvalevrijedna donacija

Dom zdravlja Osijek prepoznao potrebu naše škole

OŠ Ljudevita Gaja, Osijek svakako je vodeća obrazovna institucija u našoj županiji koja provodi inkluzivno školovanje i aktivno uključivanje učenika s teškoćama u redoviti obrazovni rad. Nažalost, taj plemeniti cilj katkada je onemogućen zbog nedostatka iznimno potrebnih sredstava za neometano izvođenje nastavnog i izvannastavnog procesa za učenike s teškoćama.

Biti inkluzivna škola koja će svim učenicima, bez obzira na njihove intelektualne ili fizičke sposobnosti, omogućiti jednaka prava katkada se čini poput nemoguće misije koju želimo ostvariti. Brojimo 527 učenika podijeljenih u matičnu i područnu školu Sarvaš te se među njima nalazi nekolicina onih kojima su dijagnosticirane određene teškoće u razvoju. Budući da nas svakodnevni boravak u školi podsjeća da uistinu jesmo svi različiti, ali jednako vrijedni, trudimo se svakom učeniku posvetiti dovoljno pažnje da bi se u školi osjećao ugodno i iznimno vrijedno. No tu svakodnevno borave i učenici s teškoćama kojima je pažnja i jednakost često potrebnija, no ponekad im možemo pružiti samo lijepu riječ i bezuvjetnu podršku. Nastojimo im osigurati jednake uvjete za rad, individualan pristup i mnogo pažnje da bi se osjećali ugodnije i jednako vrijedno.

Neprestana potreba za osnovnim sredstvima za rad postala je još neophodnija kada smo u školi dobilii učenicu kojoj zdravstvena dijagnoza glasi: neurorizično dijete R 29.8; MMC, hydrocephalus-op, paraparesis flacc extrem inf bill te joj je zbog toga potrebna svakodnevna kateterizacija. Škola nema izdvojen prostor za takve slučajeve niti osiguran ambulantni prostor pa joj je onemogućeno svoje nužne zdravstvene potrebe obaviti prema određenim higijenskim standardima. Odlučili smo obratiti se nadležnoj zdravstvenoj instituciji Dom zdravlja Osijek koji su prepoznali našu školsku misiju te su odlučili pomoći školi određenom donacijom da bi spomenutoj učenici i svim drugim učenicima s teškoćama osigurali školovanje bez diskriminacije na osnovi invaliditeta. Ravnatelj Doma zdravlja Miroslav Sikora i njegova pomoćnica za sestrinstvo Verica Voloder izdvojili su se iz velikog broja pojedinaca i udruga koje katkada nisu imali potpuno razumijevanje za naše potrebe te su odlučili priključiti se akciji opreme prostora za školsku liječnicu da bi svakodnevni školski život svim učenicima bio ugodniji.

Uistinu smo sretni zbog donacija i zahvalni Domu zdravlja na ukazanom povjerenju i prihvaćanju inicijative za opremanje naše škole. Svaki učenik sigurno će prepoznati poboljšane uvjete rada i boravka u školi, a svakako će najzahvalniji biti oni učenici čije će teškoće biti donekle ublažene. I dalje će biti svjesni da se u toj školi o njima zaista svi skrbe, a potonje spomenuta učenica sigurno će pohađati školu mnogo sretnija, zadovoljnija i bez osjećaja nelagode.

logo1

Projekt Foruma za slobodu odgoja

Rane odgojno-obrazovne intervencije temeljene na pokazateljima uspješnosti

Ove školske godine 2013./14. naša škola sudjeluje u provedbi projekta Rane odgojno-obrazovne intervencije temeljene na pokazateljima uspješnosti koji od 22. kolovoza 2013. do 21.veljače 2015. god., u partnerstvu s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Europske unije, provodi Forum za slobodu odgoja.

Cilj je projekta osigurati jednake mogućnosti za uspješno školovanje svih učenika te razvijati modele intervencije za učenike čije se teškoće očituju u problemima u ponašanju. Projektne aktivnosti usmjerene su na istraživanje različitih oblika i modela ponašanja učenika od 2. do 5. razreda da bi utvrdile potrebe djece u dobi od 7 do 11 godina. U istraživanju su sudjelovali učenici kojima su roditelji potpisali suglasnost. U realizaciji SWOT analize Učiteljsko vijeće naše škole analiziralo je potencijale i neiskorištene mogućnosti učenika i škole te je postavilo ciljeve koje želi ostvariti kroz razvoj modela intervencije s učenicima u riziku da bi se spriječio razvoj teškoća i poremećaja kod djece. Tu su aktivnost u petak 15. studenog 2013. god. vrlo uspješno vodile prof.dr.sc. Dejana Bouillet, socijalna pedagoginja i Jelena Bićanić, prof. iz Zagreba.

U nastavku projekta očekuje nas razrada plana i programa škole, stručno usavršavanje učitelja u području medijacije, edukacija interventnog tima, implementacija modela intervencije te praćenje i mjerenje procesa provedbe intervencija. Rezultati projekta bit će predstavljeni stručnoj i široj javnosti u veljači 2015. godine.http://www.fso.hr/projekti-u-tijeku/rane-odgojno-obrazovne-intervencije-temeljene-na-pokazateljima-uspjenostilogo


Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja

Šarenilo boja


UČENICI ŠEŠIRIMA OŽIVJELI JESEN


Učenici petih i sedmih razreda Područne škole Sarvaš tijekom listopada su, u sklopu nastave hrvatskoga jezika, radili mjesečni projekt Priča jednog šešira. Zadatak je bio ukrasiti šešir jesenskim plodovima i osmisliti priču šešira te sve zajedno predstaviti ostalim učenicima u razredu. Cilj projekta bio je poticati učenike na kreativnost, maštovitost i razvijanje sposobnosti usmenog izražavanja.

 
   Učitelji hrvatskoga jezika Zvjezdana Sikra-Golemac i Dejan Varga tijekom listopada zadali su svojim učenicima 5.c, 5.d i 7.d razreda mjesečni projekt Priča jednog šešira. Zadatak svakog učenika bio je što bogatije, raznolikije i maštovitije ukrasiti jedan šešir koristeći što više jesenskih plodova, a potom osmisliti priču tog istog šešira koja će biti predstavljena ostatku razreda. Učenici su dobili točne upute i mjerila vrjednovanja koja će biti zastupljena pri predstavljanju (izgled šešira, raznolikost plodova, sadržaj priče, izražavanje, ukupan dojam). Prošlog tjedna učenici su donijeli svoje šešire u školu i uistinu pokazali svoju kreativnost jer su se potrudili obogatiti šešire šarenim bojama jeseni. Bilo je tu šešira putnika, svemiraca, šarmera i prinčeva te se svaki na jedinstven način „predstavio“ i „upoznao“ s razredom, a učenici su ih oživjeli na razne duhovite načine.

    

  Veliki broj šešira prikazan je na jesenskoj izložbi u predvorju naše škole. Učenici i učitelji bili su zadovoljni učinjenim poslom, a kako je sve izgledalo možete pogledati u galeriji slika.


Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira


Projekt „Škole gradu“PLESOM I PREHRANOM DO ZDRAVLJA      U sklopu velikog projekta „Škole gradu“ Udruge za promicanje prosvjetne djelatnosti NAUK učenici naše Područne škole Sarvaš sudjelovali su u projektu Zdravo rasti i odrasti. Rezultati učenika predstavljeni su 26. travnja 2012. god. na Trgu Ante Starčevića gdje je održana i završnica ovogodišnjeg projekta.

      
       Šest razreda naše Područne škole Sarvaš sudjelovalo je u projektu „Škole gradu“. Ovogodišnja tema nazvana je Zdravo rasti i odrasti s ciljem poticanja učenika na različite aktivnosti kojima mogu ispuniti svoje slobodno vrijeme, učenja o zdravoj prehrani te promicanju tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba. Razredi su sudjelovali u radionicama o zdravoj prehrani i poduzetništvu (2.c), zajedničkom vježbanju uz glazbu (3.c i 4.c) te dramskom izrazu kojima se promiče nenasilje i prijateljstvo (1.c, 4.d i 7.c).

Završna svečanost, kojom je projekt priveden kraju, te predstavljanje učeničkih radova i rezultata radionica održano je 26. travnja 2012. god. na Trgu Ante Starčevića. Završnici su prisustvovali učenici svih osječkih osnovnih škola, njihovi roditelji, predstavnici Gradskog poglavarstva Osijek i ostali gosti. Osim predstavljanja učeničkih radova, bili su organizirani prodajni štandovi zdrave prehrane te su se izvodili raznoliki plesovi, koreografije vježbanja uz glazbu te ostale aktivnosti učenika i učitelja.
Sudjelovanje na ovakvim aktivnostima mnogo znači učenicima naše škole jer time postaju dijelom velike školske obitelji našega grada. Osim što se zabave i ugodno provode svoje slobodno vrijeme, učenici mnogo nauče te se nadamo da će svoje iskustvo tijekom ovog projekta iskoristiti za zdraviji život.Plesom i prehranom do zdravlja Plesom i prehranom do zdravlja Plesom i prehranom do zdravlja Plesom i prehranom do zdravlja

Jedinstven događaj za 50 godina škole


Osnovna škola Ljudevita Gaja 24. travnja 2012. god. postala je prva škola u Hrvatskoj koja je organizirala sajam kvalitetne škole. Nije to bio samo običan sajam, već događaj koji je obilježio početak proslave 50. obljetnice škole. Cilj sajma bio je upoznati lokalnu zajednicu, roditelje, učitelje drugih škola, ravnatelje i sve zainteresirane sa svim sadržajima s kojima raspolaže naša škola te pokazati „kako se to radi u Gaju“


             Dugo najavljivani i medijski popraćen Prvi sajam kvalitetne škole održao se u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja 24. travnja 2012. god. u vremenu od 9 do 16 sati. Cilj je sajma bio upoznati lokalnu zajednicu, roditelje, učitelje drugih škola, ravnatelje i sve zainteresirane sa svim sadržajima s kojima raspolaže naša škola te prikazati nastavne i izvannastavne aktivnosti naših učitelja i učenika. Idejni prijedlog projekta je dala nastavnica Jelena Pehar. Projekt je osmislila nastavnica Anita Šojat u kojem bi sve aktivnosti (demonstracije, predavanja, ogledni sati, izložbeni panoi, prodajni štandovi) bile otvorene za javnost (struku). Sajam je odmah dobio svoj plakat, brošuru, bedž i popratni materijal koji znači prepoznatljivost i za naredne godine. O sadržaju aktivnosti sajma pogledajte prilog i prezentaciju koji se nalaze na ovim stranicama.

Sajam je ponudio nešto novo, kako učenicima, tako i posjetiteljima kojih nije nedostajalo. Najposjećeniji su bili ogledni dvosati na kojima su učitelji mogli pratiti obrade i ponavljanja različitih nastavnih sadržaja. Medijsku pozornost najviše je zaokupio štand energetske učinkovitosti na kojem su naši učenici spremno davali izjave iznenadivši i svoje nastavnike. Živahno je bilo na svih osam štandova, a poglavito na štandu na kojem su se prodavali nastavni materijali sa svih događaja koji su se odigravali toga dana. Tako su učitelji iz drugih škola kupovali nastavne materijale koje su za taj dan pripremili naši učitelji, a prodavali su se po promotivnim cijenama.

Učenici su sa svojim učiteljima bili uključeni u pojedine aktivnosti i s veseljem su ih obavljali. Najvrjedniji su bili oni koji su boravili na prodajnim štandovima u dvorištu škole gdje su posjetitelji mogli kupiti palačinke, muffine, kiflice, sokove i kavu ili pak nastavne materijale. Važno je napomenuti da su sve jestive proizvode pripremili učenici i roditelji u dogovoru sa svojim razrednicima. Naravno, ne treba izostaviti ni one učenike koji su sudjelovali u demonstracijama i oglednim satima jer su pokazali nazočnim gostima koliko se na satu može naučiti kada su nastavne metode drukčije od onih uobičajenih. Tako su i učenici i nastavnici pokazali još jedno bitno obilježje sajma, a to je inovativnost nastavnih metoda i oblika rada u nastavi.


Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole