Preventivni projekt

ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA

Ove školske godine 2013./14. naša škola i učenici 7.razreda sudjelovali su u provedbi preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ koji je realiziran 4. i 5. lipnja 2014. god. u sklopu zajedničkih aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Odjela prevencije PU Osječko-baranjske županije.

Projekt je usmjeren na sprečavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije. Proglašen je najboljim preventivnim projektom na godišnjem kongresu zemalja EU.

Aktivnosti su započele u srijedu 4.lipnja 2014.god. interaktivnom radionicom za učenike 7.a i 7.b razreda u našoj školi. Radionicu su vodili Nikša Jelovčić iz Policijske akademije iz Zagreba i Mislav Mandir iz nevladine organizacije „Inicijativa mladića Status M“ iz Zagreba. S učenicima se razgovaralo o tome što je to nasilje, kako ga prepoznati, koji su mitovi o nasilju i kako reći NE nasilju. Učenici sedmih razreda nalaze se u dobi kada započinje formiranje identiteta i važno je različitim aktivnostima prevenirati budući kriminalitet i nasilje u obitelji te njihovu pažnju usmjeravati na izgradnju tolerancije i nenasilja.


Nakon sat i pol vremena provedenih u ugodnom društvu zagrebačkih edukatora, učenici sedmih i osmih razreda, njihovi razrednici i pedagoginja Dijana Skorup uputili su se u Dječje kazalište Branka Mihaljevića da bi pogledali umjetničko-edukativni program koji su izveli glumci predstave u režiji Zijaha Sokolovića „Nasilje - za nasilje nema opravdanja“, pijanist Matija Dedić i grupa „Apokalipso“. Umjetnički program bio je zabavno i edukativno iznenađenje za sve naše učenike, ali i goste naše škole - učenike OŠ Jagode Truhelke, učenike OŠ Antuna Mihanovića i ostale uzvanike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te ravnatelje pozvanih škola. Učenici su imali priliku osvijestiti s kojim vrstama nasilja se svakodnevno susreću, promišljati kako postati i ostati nenasilan i tolerantan. Matija Dedić oduševio ih je svojom glazbom, a na noge podigla glazbena izvedba Emine i grupe „Apokalipso“. Sve je kao i uvijek dobro začinio svojim komičarskim duhom voditelj glumac Zlatan Zuhrić - Zuhra.


Dana 5.lipnja 2014.god. na otvorenom prostoru Trga sv. Trojstva u osječkoj Tvrđi naši sedmaši uz vodstvo učiteljice likovne kulture Jelene Pehar i pedagoginje Dijane Skorup realizirali su interaktivnu likovnu radionicu. Naši sedmaši imali su zadatak oslikati temperom svoju refleksiju na sve do sada doživljeno, a učenici gosti iz srednje škole za primijenjenu umjetnost i dizajn bilježili su taj javni događaj crtačkom tehnikom. Na istoj radionici sudjelovao je i akademski kipar Nikola Faller koji je pomagao učenicima i posjetiteljima izrađivati poruke mira od slame. Tijekom provođenja aktivnosti pridružili su nam se učenici III. gimnazije i Ekonomsko-upravne srednje škole, učeničke ekskurzije iz drugih gradova, slučajni prolaznici koji su pisali poruke za život bez nasilja i izrađivali simbole. Cijeli događaj popraćen je ozvučenjem i glazbom koji nam je osigurala naša učiteljica Adrijana Blažević. Tri učenička slikarska uratka su nagrađena, a prosudbeno povjerenstvo činili su umjetnici Jelena Pehar, Nikola Faller i Dražen Brkić. Nagrade su osigurali Športski objekti grada Osijeka koji su učenike darivali besplatnim kartama za gradsko kupalište. Nagrađena slika Lane Mikulić 7.a razreda poslana je u Ministarstvo unutarnjih poslova u Zagreb da bi sudjelovala na nacionalnom natjecanju. Drugo mjesto osvojio je učenik Bartul Gašpar, a treće Nika Ćurković.

Nastale slike i simboli bit će izloženi u Informativnom centru policije u Avenue Mallu Osijek dok će dio slika biti doniran skloništu za žene žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku.
Osim predstavnika obaju Ministarstava tu su građansku inicijativu podržali i posjetili načelnik Policijske uprave Damir Takač, zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš i zamjenik župana Županije osječko-baranjske Dragan Vulin.

Evaluacijskom analizom saznali smo da učenici naše škole svakome mogu objasniti što je tjelesno i psihičko nasilje, ali nešto slabije poznaju ekonomsko i seksualno nasilje o kojima su interaktivnom radionicom dobili potrebne informacije. Gotovo 98% učenika slaže se s tvrdnjom da takvi preventivni programi mogu pomoći naučiti prepoznati nasilje, ali i pružiti znanja da se o nasilju ne smije šutjeti već ga treba prijaviti. Provedeni preventivni projekt omogućit će učenicima pravodobno reagiranje na nasilje i njegovo sprečavanje. Organizatori su vam zahvalni na povjerenju i srdačno vas pozdravljaju.

Priredila: Dijana Skorup

Živim život bez nasilja Živim život bez nasilja Živim život bez nasilja Živim život bez nasilja Živim život bez nasilja Živim život bez nasilja Živim život bez nasilja Živim život bez nasiljaEngleski jezični kamp

TABOROVANJE NAŠIH UČENIKA NA JEZERU VELENCE KOD BUDIMPEŠTE

Engleski jezični kamp tradicionalno se organizira za gradove prijatelje u dječjem kampu na jezeru Velence. Ove godine pozvani su i učenici šestih i sedmih razreda naše škole.

U Mađarskoj, na obalama jezera Velence, učenici šestih i sedmih razreda naše škole proveli su šest dana u učenju engleskog jezika s prijateljima iz Rumunjske, Slovačke i Mađarske. Vesele vožnje biciklom, igre i šetnje uz jezero dane u Mađarskoj pretvorili su u nezaboravne trenutke i lijepe uspomene koje će se još dugo prepričavati. Posjetili su i najljepše povijesne i kulturne znamenitosti Budimpešte. Naši učenici uvijek će pamtiti susretljivost i vedrinu s kojom su ih domaćini Mađari primili. Od srca hvala našim domaćinima!

Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp Engleski jezični kamp

Hvalevrijedna donacija

Dom zdravlja Osijek prepoznao potrebu naše škole

OŠ Ljudevita Gaja, Osijek svakako je vodeća obrazovna institucija u našoj županiji koja provodi inkluzivno školovanje i aktivno uključivanje učenika s teškoćama u redoviti obrazovni rad. Nažalost, taj plemeniti cilj katkada je onemogućen zbog nedostatka iznimno potrebnih sredstava za neometano izvođenje nastavnog i izvannastavnog procesa za učenike s teškoćama.

Biti inkluzivna škola koja će svim učenicima, bez obzira na njihove intelektualne ili fizičke sposobnosti, omogućiti jednaka prava katkada se čini poput nemoguće misije koju želimo ostvariti. Brojimo 527 učenika podijeljenih u matičnu i područnu školu Sarvaš te se među njima nalazi nekolicina onih kojima su dijagnosticirane određene teškoće u razvoju. Budući da nas svakodnevni boravak u školi podsjeća da uistinu jesmo svi različiti, ali jednako vrijedni, trudimo se svakom učeniku posvetiti dovoljno pažnje da bi se u školi osjećao ugodno i iznimno vrijedno. No tu svakodnevno borave i učenici s teškoćama kojima je pažnja i jednakost često potrebnija, no ponekad im možemo pružiti samo lijepu riječ i bezuvjetnu podršku. Nastojimo im osigurati jednake uvjete za rad, individualan pristup i mnogo pažnje da bi se osjećali ugodnije i jednako vrijedno.

Neprestana potreba za osnovnim sredstvima za rad postala je još neophodnija kada smo u školi dobilii učenicu kojoj zdravstvena dijagnoza glasi: neurorizično dijete R 29.8; MMC, hydrocephalus-op, paraparesis flacc extrem inf bill te joj je zbog toga potrebna svakodnevna kateterizacija. Škola nema izdvojen prostor za takve slučajeve niti osiguran ambulantni prostor pa joj je onemogućeno svoje nužne zdravstvene potrebe obaviti prema određenim higijenskim standardima. Odlučili smo obratiti se nadležnoj zdravstvenoj instituciji Dom zdravlja Osijek koji su prepoznali našu školsku misiju te su odlučili pomoći školi određenom donacijom da bi spomenutoj učenici i svim drugim učenicima s teškoćama osigurali školovanje bez diskriminacije na osnovi invaliditeta. Ravnatelj Doma zdravlja Miroslav Sikora i njegova pomoćnica za sestrinstvo Verica Voloder izdvojili su se iz velikog broja pojedinaca i udruga koje katkada nisu imali potpuno razumijevanje za naše potrebe te su odlučili priključiti se akciji opreme prostora za školsku liječnicu da bi svakodnevni školski život svim učenicima bio ugodniji.

Uistinu smo sretni zbog donacija i zahvalni Domu zdravlja na ukazanom povjerenju i prihvaćanju inicijative za opremanje naše škole. Svaki učenik sigurno će prepoznati poboljšane uvjete rada i boravka u školi, a svakako će najzahvalniji biti oni učenici čije će teškoće biti donekle ublažene. I dalje će biti svjesni da se u toj školi o njima zaista svi skrbe, a potonje spomenuta učenica sigurno će pohađati školu mnogo sretnija, zadovoljnija i bez osjećaja nelagode.

logo1

Projekt Foruma za slobodu odgoja

Rane odgojno-obrazovne intervencije temeljene na pokazateljima uspješnosti

Ove školske godine 2013./14. naša škola sudjeluje u provedbi projekta Rane odgojno-obrazovne intervencije temeljene na pokazateljima uspješnosti koji od 22. kolovoza 2013. do 21.veljače 2015. god., u partnerstvu s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Europske unije, provodi Forum za slobodu odgoja.

Cilj je projekta osigurati jednake mogućnosti za uspješno školovanje svih učenika te razvijati modele intervencije za učenike čije se teškoće očituju u problemima u ponašanju. Projektne aktivnosti usmjerene su na istraživanje različitih oblika i modela ponašanja učenika od 2. do 5. razreda da bi utvrdile potrebe djece u dobi od 7 do 11 godina. U istraživanju su sudjelovali učenici kojima su roditelji potpisali suglasnost. U realizaciji SWOT analize Učiteljsko vijeće naše škole analiziralo je potencijale i neiskorištene mogućnosti učenika i škole te je postavilo ciljeve koje želi ostvariti kroz razvoj modela intervencije s učenicima u riziku da bi se spriječio razvoj teškoća i poremećaja kod djece. Tu su aktivnost u petak 15. studenog 2013. god. vrlo uspješno vodile prof.dr.sc. Dejana Bouillet, socijalna pedagoginja i Jelena Bićanić, prof. iz Zagreba.

U nastavku projekta očekuje nas razrada plana i programa škole, stručno usavršavanje učitelja u području medijacije, edukacija interventnog tima, implementacija modela intervencije te praćenje i mjerenje procesa provedbe intervencija. Rezultati projekta bit će predstavljeni stručnoj i široj javnosti u veljači 2015. godine.http://www.fso.hr/projekti-u-tijeku/rane-odgojno-obrazovne-intervencije-temeljene-na-pokazateljima-uspjenostilogo


Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja Projekt Foruma za slobodu odgoja

Šarenilo boja


UČENICI ŠEŠIRIMA OŽIVJELI JESEN


Učenici petih i sedmih razreda Područne škole Sarvaš tijekom listopada su, u sklopu nastave hrvatskoga jezika, radili mjesečni projekt Priča jednog šešira. Zadatak je bio ukrasiti šešir jesenskim plodovima i osmisliti priču šešira te sve zajedno predstaviti ostalim učenicima u razredu. Cilj projekta bio je poticati učenike na kreativnost, maštovitost i razvijanje sposobnosti usmenog izražavanja.

 
   Učitelji hrvatskoga jezika Zvjezdana Sikra-Golemac i Dejan Varga tijekom listopada zadali su svojim učenicima 5.c, 5.d i 7.d razreda mjesečni projekt Priča jednog šešira. Zadatak svakog učenika bio je što bogatije, raznolikije i maštovitije ukrasiti jedan šešir koristeći što više jesenskih plodova, a potom osmisliti priču tog istog šešira koja će biti predstavljena ostatku razreda. Učenici su dobili točne upute i mjerila vrjednovanja koja će biti zastupljena pri predstavljanju (izgled šešira, raznolikost plodova, sadržaj priče, izražavanje, ukupan dojam). Prošlog tjedna učenici su donijeli svoje šešire u školu i uistinu pokazali svoju kreativnost jer su se potrudili obogatiti šešire šarenim bojama jeseni. Bilo je tu šešira putnika, svemiraca, šarmera i prinčeva te se svaki na jedinstven način „predstavio“ i „upoznao“ s razredom, a učenici su ih oživjeli na razne duhovite načine.

    

  Veliki broj šešira prikazan je na jesenskoj izložbi u predvorju naše škole. Učenici i učitelji bili su zadovoljni učinjenim poslom, a kako je sve izgledalo možete pogledati u galeriji slika.


Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira Priča jednog šešira