Projekt „Škole gradu“PLESOM I PREHRANOM DO ZDRAVLJA      U sklopu velikog projekta „Škole gradu“ Udruge za promicanje prosvjetne djelatnosti NAUK učenici naše Područne škole Sarvaš sudjelovali su u projektu Zdravo rasti i odrasti. Rezultati učenika predstavljeni su 26. travnja 2012. god. na Trgu Ante Starčevića gdje je održana i završnica ovogodišnjeg projekta.

      
       Šest razreda naše Područne škole Sarvaš sudjelovalo je u projektu „Škole gradu“. Ovogodišnja tema nazvana je Zdravo rasti i odrasti s ciljem poticanja učenika na različite aktivnosti kojima mogu ispuniti svoje slobodno vrijeme, učenja o zdravoj prehrani te promicanju tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba. Razredi su sudjelovali u radionicama o zdravoj prehrani i poduzetništvu (2.c), zajedničkom vježbanju uz glazbu (3.c i 4.c) te dramskom izrazu kojima se promiče nenasilje i prijateljstvo (1.c, 4.d i 7.c).

Završna svečanost, kojom je projekt priveden kraju, te predstavljanje učeničkih radova i rezultata radionica održano je 26. travnja 2012. god. na Trgu Ante Starčevića. Završnici su prisustvovali učenici svih osječkih osnovnih škola, njihovi roditelji, predstavnici Gradskog poglavarstva Osijek i ostali gosti. Osim predstavljanja učeničkih radova, bili su organizirani prodajni štandovi zdrave prehrane te su se izvodili raznoliki plesovi, koreografije vježbanja uz glazbu te ostale aktivnosti učenika i učitelja.
Sudjelovanje na ovakvim aktivnostima mnogo znači učenicima naše škole jer time postaju dijelom velike školske obitelji našega grada. Osim što se zabave i ugodno provode svoje slobodno vrijeme, učenici mnogo nauče te se nadamo da će svoje iskustvo tijekom ovog projekta iskoristiti za zdraviji život.Plesom i prehranom do zdravlja Plesom i prehranom do zdravlja Plesom i prehranom do zdravlja Plesom i prehranom do zdravlja

Jedinstven događaj za 50 godina škole


Osnovna škola Ljudevita Gaja 24. travnja 2012. god. postala je prva škola u Hrvatskoj koja je organizirala sajam kvalitetne škole. Nije to bio samo običan sajam, već događaj koji je obilježio početak proslave 50. obljetnice škole. Cilj sajma bio je upoznati lokalnu zajednicu, roditelje, učitelje drugih škola, ravnatelje i sve zainteresirane sa svim sadržajima s kojima raspolaže naša škola te pokazati „kako se to radi u Gaju“


             Dugo najavljivani i medijski popraćen Prvi sajam kvalitetne škole održao se u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja 24. travnja 2012. god. u vremenu od 9 do 16 sati. Cilj je sajma bio upoznati lokalnu zajednicu, roditelje, učitelje drugih škola, ravnatelje i sve zainteresirane sa svim sadržajima s kojima raspolaže naša škola te prikazati nastavne i izvannastavne aktivnosti naših učitelja i učenika. Idejni prijedlog projekta je dala nastavnica Jelena Pehar. Projekt je osmislila nastavnica Anita Šojat u kojem bi sve aktivnosti (demonstracije, predavanja, ogledni sati, izložbeni panoi, prodajni štandovi) bile otvorene za javnost (struku). Sajam je odmah dobio svoj plakat, brošuru, bedž i popratni materijal koji znači prepoznatljivost i za naredne godine. O sadržaju aktivnosti sajma pogledajte prilog i prezentaciju koji se nalaze na ovim stranicama.

Sajam je ponudio nešto novo, kako učenicima, tako i posjetiteljima kojih nije nedostajalo. Najposjećeniji su bili ogledni dvosati na kojima su učitelji mogli pratiti obrade i ponavljanja različitih nastavnih sadržaja. Medijsku pozornost najviše je zaokupio štand energetske učinkovitosti na kojem su naši učenici spremno davali izjave iznenadivši i svoje nastavnike. Živahno je bilo na svih osam štandova, a poglavito na štandu na kojem su se prodavali nastavni materijali sa svih događaja koji su se odigravali toga dana. Tako su učitelji iz drugih škola kupovali nastavne materijale koje su za taj dan pripremili naši učitelji, a prodavali su se po promotivnim cijenama.

Učenici su sa svojim učiteljima bili uključeni u pojedine aktivnosti i s veseljem su ih obavljali. Najvrjedniji su bili oni koji su boravili na prodajnim štandovima u dvorištu škole gdje su posjetitelji mogli kupiti palačinke, muffine, kiflice, sokove i kavu ili pak nastavne materijale. Važno je napomenuti da su sve jestive proizvode pripremili učenici i roditelji u dogovoru sa svojim razrednicima. Naravno, ne treba izostaviti ni one učenike koji su sudjelovali u demonstracijama i oglednim satima jer su pokazali nazočnim gostima koliko se na satu može naučiti kada su nastavne metode drukčije od onih uobičajenih. Tako su i učenici i nastavnici pokazali još jedno bitno obilježje sajma, a to je inovativnost nastavnih metoda i oblika rada u nastavi.


Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole Prvi sajam kvalitetne škole

Najava aktivnosti povodom obljetnice 50 godina škole

Za listanje prezentacije dođite mišem u donji desni kut, stisnite i povucite:

Get Adobe Flash player

PROJEKT „KNJIGA ZA SVE“

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI!


Kako bi se učenike motiviralo na čitanje knjiga i potaknulo ih na njegovanje pisane riječi, u školi smo pokrenuli projekt „Knjiga za sve“. Naime, naša knjižnjičarka Lidija Ivanković omogućila je učenicima naprtnjaču s raznovrsnim knjigama čija je svrha „posjetiti“ što veći broj učenika i njihovih roditeljima te dati učenicima priliku da svoje slobodne vrijeme iskoriste uz knjigu.

 
Knjižnjičarka Lidija Ivanković pokrenula je zanimljiv projekt „Knjiga za sve“. Učenicima je pripremljena naprtnjača s knjigama različite tematike i sadržaja, a ne nalazi se na popisima lektire. Cilj projekta približiti je knjigu učenicima, proširiti učeničko jezično izražavanje, motivirati ih na čitanje knjiga koje nisu lektira i osvijestiti ih na njegovanje pisane riječi. Od pokretanja projekta proteklo je više od mjesec dana, a naprtnjača s knjigama „posjetila“ je već šest učenika trećih razreda i njihove obitelji. Naša knjižničarka pitala je učenike što misle o projektu i pregledala bilježnicu dojmova u koju su se, osim učenika, upisivali i njihovi roditelji. Čini se da su svi složni u mišljenju kako je projekt izvrstan. „Svaka pohvala.“, pisali su roditelji u bilježnicu dojmova, a djeca su s oduševljenjem komentirali pročitane knjigame. „Čitanje je najveći lijek protiv dosade.“, napisala je jedna učenica. „U naprtnjači ima sjajnih knjiga, svatko od nas pronašao je nešto za sebe, ali što je najvažnije, projekt nas je potaknuo da na kvalitetan način provodimo više vremena zajedno i dobro se osjećamo u već pomalo zaboravljenom užitku zajedničkog čitanja i razgovora o pročitanom.“, napisala je jedna mama.

Neke knjige iz naprtnjače već su postale popularne pa su knjižničarka i učiteljice morale odrediti redoslijed kojim će naprtnjača kružiti, a učenici su izrazili želju da se projekt nastavi i sljedeću školsku godinu. Sve knjige iz naprtnjače završit će svoje putovanje u našoj školskoj knjižnici kojima će se nagodinu, nadamo se, pridružiti i nove, zanimljive knjige.

Projekt "Škole za Afriku"

INTEGRIRANI DAN "AFRIKA" U PODRUČNOJ ŠKOLI SARVAŠ


Prvi veliki projekt u novootvorenoj Područnoj školi Sarvaš humanitarnog je karaktera. Naime, naši učenici 2.c, 3.c, 4.c i 6.c te njihovi razrednici uključili su se u projekt „Škole za Afriku“ kako bi djeci Afrike pomogli u obnovi njihovih škola. Prva akcija bio je integrirani dan „Afrika“ održan 26. listopada 2010. god. u kojem su sudjelovali svi učenici, učitelji i roditelji.


UNICEF-ov projekt „Škole za Afriku“ pomaže da se izgrade i obnove škole u 11 najsiromašnijih afričkih zemalja. Etiopija je jedna među njima i sva prikupljena sredstva namijenjena su za tamošnju djecu i njihove škole. Kako su ove godine učenici Područne škole Sarvaš dobili novu školu, sada žele pomoći afričkoj djeci u obnavljanju njihovih škola. U projekt su se uključili učenici 2.c, 3.c, 4.c i 6.c sa svojim razrednicama, a prva akcija bila je organizacija otvorenog integriranog dana „Afrika“ u kojemu je sudjelovala cijela škola. Održan je 26. listopada 2010. pod sloganom „Djeco Afrike, čujte naš glas, želimo izgraditi škole za vas!“.
Cilj integriranog dana bio je upoznati roditelje i lokalnu sredinu s projektom, poticati humanost, poštivanje različitosti i drugih kultura te osvijestiti djecu i odrasle o važnosti pomoći vršnjacima u Etiopiji.
Učenici su od 8,00 do 10,00 sati sudjelovali u  radu 11 radionica  koje su vodili nastavnici, a u nekima su im pomagali i roditelji. Od 10,00 sati u školskoj dvorani učenici su prisutnim gostima i roditeljima predstavili svoje radionice. Nakon mnogo truda i hvalevrijednog projekta humanitarnog karaktera, može se zaključiti kako je dan u školi protekao izuzetno zanimljivo, poučno, uz mnogo glazbe afričkoga prizvuka i u mirisu afričkih jela. Kako je uistinu bilo, pogledajte na priloženim fotografijama.

 

Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika Integrirani dan-Afrika