Dan škole

PRIJATELJSTVO

Dan škole obilježen je integriranim danom 12. travnja u matičnoj i Područnoj školi Sarvaš. Održana su međurazredna natjecanja u sportu, kvizu znanja, likovnom izričaju, a talentima su, kao i uvijek, prisustvovali mnogobrojni roditelji.

Svečana priredba za roditelje i učenike održana je u Područnoj školi Sarvaš na temu Prijateljstvo. Priredbom je koordinirala Zvjezdana Sikra-Golemac, a sudjelovale su brojne učiteljice i učenici škole. Učiteljice su sa svojim razredima pripremile zanimljive točke na temu prijateljstva, a na ovom linku možete vidjeti uradak Oda prijateljstvu učiteljice Ivane Pavleković-Griva i njezinog 4.c razreda.

https://www.youtube.com/watch?v=RGG3Z66fzc0

Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017 Dan škole 2017

Čarolija Došašća i Božićna priča na dar


U matičnoj školi 21.prosinca duh Božića dočaran je kroz igraonice“Čarolija Došašća“, a 22. prosinca 2016. u PŠ Sarvaš održan je prvi Advent u Sarvašu, organiziran u suradnji s udrugama lokalne zajednice te priredba Božićna priča na dar na kojoj su nastupali HKUD „Osijek 1862.“ , učitelji i učenici škole.


U matičnoj školi Božić je bio potpuno drugačiji nego do sada. Škola je pretvorena u čarobno mjesto iz bajke. Učenici i roditelji bili su podijeljeni u sedam interaktivnih radionica. U Pjesmuljku su pjevali Božićne pjesme, Crtančica ih je povela u svijet crtića, u Plesnarici su uz ples i veselje naučili i poneki novi plesni korak, u Vrištaonici su se uz smijeh odvijala natjecanja, Željkica ih je potakla na pisanje Božićnih želja, u Snovalištu su zaplovili u svijet bajki, a u Letionici su izrađivali anđele od papira. Kroz radionice su ih vodile Božićne vile, a putem ih je pratila bajkovita svjetlost svjećica i lampica. Posjetili su i kuću Bake Mrazice koja ih je radosno dočekala. Po završetku svih aktivnosti okupili smo se u dvorani u kojoj je bio upriličen Božićni sajam s mnoštvom kreativnih radova. Podijeljeni su darovi potrebitim obiteljima kako bi im Božić bio ljepši i radosniji.Svi djelatnici škole bili su ravnopravno uključeni u pripremu i izvedbu radionica te svojim velikim trudom, zajedništvom i kreativnošću ovaj dan učinili savršenim.

U Sarvašu se dan kasnije ispred Područne škole Sarvaš, uređen u etno stilu, tog predbožićnog četvrtka odvijao Advent. MO Sarvaš uključio se posudbom štandova koje su zajedničkim snagama uredili učenici i učitelji škole. Prodavali su se proizvodi koje su učenici sami izrađivali: čestitke, ukrasi, svjetiljke, svijećnjaci, žito i brojni drugi. Mještani i posjetitelji mogli su se okrijepiti toplim čajem ili zaviriti u kotlić s grahom koji su za njih pripremili članovi Lovačkog društva Jelen. Zvucima tambure u adventskoj noći ugrijali su nas članovi udruge Veseli Sarvašani.

U duhu Božića pripremljena je i priredba u školskoj dvorani gdje su članovi HKUD-a izvodili plesove poznatih hrvatskih koreografa. Plesove iz Međimurja, Valpova, Slavonije, Baranje te plesovi Hrvata Bunjevaca plesači su otplesali u originalnim nošnjama. Dio priredbe bile su i slike božićnih običaja Slavonije koje su izvodili učitelji s učenicima, uz prigodne stihove kojima su pratili cijelu priču. Prikazani su običaji unošenja Badnjaka, darivanja djece, valjanja po slami, kićenja jelke, večere te odlaska na polnoćku. Priredbu je posjetilo oko 500 gledatelja i gostiju.Sav prihod namijenjen je nastavljanju opremanja školske knjižnice u Sarvašu te smo knjižnicu opremili s još stotinjak komada lektirnih naslova.

Zahvaljujemo se gostima, roditeljima i posjetiteljima te udrugama lokalne zajednice s kojima želimo nastaviti suradnju i u budućnosti.

Video isječak radionica u matičnoj školi Čarolija Došašća možete pogledati na:

https://www.youtube.com/watch?v=pZcmbb0VbW0

Čarolija došašćaČarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar Čarolija došašća i Božićna priča na dar


 

U potrazi za proljećem


Priredba U potrazi za proljećem održana 18. ožujka 2016. godine u prepunoj dvorani naše matične škole bila je uistinu čarobna. Odvela nas je na predivno putovanje …

Glavni junak priče, maleni pingvin, nezadovoljan hladnoćom u svom domu, krenuo je u potragu za svojim mjestom pod suncem. Prošao je brojne zemlje: Norvešku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Švicarsku, Italiju i na kraju Hrvatsku gdje je posjetio Split i Zagreb te konačno svoju sreću i idealno mjesto za život pronašao u Osijeku. U svakoj zemlji, na svom putu, susreo se sa zanimljivim ljudima s kojima je razgovarao o njihovim zemljama i gradovima te pogledao plesove i poslušao pjesme na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku, ali i na hrvatskom i to na svim hrvatskim narječjima.

Kao i za nas, i za našeg pingvina Osijek je posebno mjesto i proljeće u njemu je najljepše te je u našem gradu odlučio ostati.

Cijelu priredbu uljepšali su scenografija, kostimi i rekviziti koje su naši učenici vrijedno izrađivali sa svojim učiteljima i roditeljima kao i predivna video animacija na kojoj smo mogli gledati pingvina kako luta svijetom.

Ponosni smo na zajednički trud i rad u realiziranju ove priredbe koja će nam još dugo ostati u sjećanju.

Zahvala za plodove zemlje

Dani kruha u našoj školi

Drugi tjedan listopada u našoj školi obilježen je Danima kruha. U matičnoj i područnoj školi 13. i 16. listopada 2015. učenici su marljivo pripremali i donosili proizvode od kruha kojima su željeli još jednom naglasiti važnost te osnovne životne namirnice.

Osnovna škola Ljudevita Gaja tradicionalno sredinom listopada obilježava Dane kruha. Ovogodišnja manifestacija održala se 13. listopada 2015. god. u matičnoj školi te 16. listopada 2011. god. u Područnoj školi Sarvaš. Prema dogovoru s razrednicima učenici su, uz pomoć svojih roditelja i baka, pripremili raznovrsne domaće pekarske proizvode (kruh, kiflice, perece, gužvare, pogače i dr.) te ih donijeli u školu gdje su bili izloženi na prigodnom stolu. Svečanosti su prisustvovali i kapelan Krešimir Šaf te sarvaški župnik Juraj Kovačić koji su blagoslovom kruha podsjetili na simboliku kruha kao zajedništva kakvo je Isus propovijedao, a ujedno su ukazali i na prirodna bogatstva kojima čovjek stvara kruh kao svoju osnovnu živežnu namirnicu. Blagoslov kruha uljepšali su naši učenici prigodnim recitiranjima i igrokazima, a na kraju svečanosti proizvodi su se kušali čime su i ovogodišnji Dani kruha u našoj školi protekli veselo, ugodno i nadasve ukusno.

Dani kruha 2015. Dani kruha 2015. Dani kruha 2015. Dani kruha 2015.

Ususret blagdanima

Božićna priredba u našoj školi

Već tradicionalno u našoj matičnoj i područnoj školi u Sarvašu organiziramo božićne priredbe kojima želimo razveseliti naše učenike, roditelje i ostale goste te im približiti radost i ljepotu blagdana Božića. U ove blagdanske dane ponovo smo pokazali kako nas vežu zajedništvo,ljubav i veselje.

U ponedjeljak 22. prosinca 2014. god. našu matičnu i područnu školu obuzeo je blagdanski ugođaj jer su se u obje škole pripremile božićne priredbe – najvažniji događaj na kraju prvog polugodišta i u predblagdansko vrijeme. Obje su se priredbe održale u školskim sportskim dvoranama, u Sarvašu u 17 sati, a u Osijeku u 19 sati.

Sarvaški su učenici pripremili šarolik program bogat božićnim pjesmama i napjevima, prigodnim plesom i recitacijama. Tijekom priredbe učenike je posjetio i Djed Božićnjak koji ih je podsjetio na pravu vrijednost i važnost Božića. Školska je dvorana bila prepuna posjetitelja te su svi zajedno pjesmom i smijehom radosno iščekivali nadolazeće blagdane.

U matičnoj je školi pripremljen igrokaz obogaćen glazbenim dijelovima u kojem su sudjelovali učenici (glavnu ulogu unuke imala je učenica Petra), ali i naša učiteljica Ljiljana Šimić koja je odigrala ulogu bake. Pjesmom, recitacijom i plesom gledatelje su oduševili mali i veliki zbor naše škole, učenici koji pohađaju naprednu nastavu engleskog i njemačkog jezika, učenici recitatori, plesači 2. razreda te učenici posebnog odjela. U goste nam je došao i osječki pjevač, radijski i televizijski voditelj Željko Lončarić – Žec koji nas je kao i uvijek nasmijao svojim šalama, a ujedno je i snimljena reportaža božićne priredbe za emisiju Firtl Osječke televizije. Budući da je Božić i blagdan darivanja, naša je škola dobila prigodan dar i donaciju od djelatnika trgovačkog lanca Lidl kojim će se poboljšati poučavanje i održavanje nastave u našoj školi.

Na obje smo se priredbe odlično zabavili, nasmijali i uživali u pjesmi koje obilježavaju najljepši blagdan za sve nas. Izvođači su nam dočarali radost Božića, unijeli su svjetlost u naša srca, pokazali su da su povezanost i ljubav najvažniji pokloni koje svojim bližnjima ne trebamo darivati samo u vrijeme Božića, već svaki dan.


U tom vam duhu želimo ugodne i radosne božićne blagdane te bolju i uspješniju novu godinu!

Božićna priredba Božićna priredba Božićna priredba Božićna priredba Božićna priredba Božićna priredba