Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, o integraciji

Vi ste putokaz

Osobno sam zainteresiran za poboljšanje kvalitete i dostupnosti obrazovanja ovim učenicima, jer to su prije svega učenici kojima je potrebna dodatna pomoć svih članova društva.

Na naš upit o značenju integracije u današnjem školstvu, službeno se očitovao i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.
Posebno mi je zadovoljstvo odgovoriti na pitanja za vaš školski list koja ste mi postavili u svezi s uključenjem učenika s posebnim obrazovnim potrebama u redoviti školski sustav. Ganut sam novinarskim radom vaše učenice Aldee Budije, koja s toliko zrelosti izražava promišljanja o svojim „različitim" školskim prijateljima i vršnjacima. Prepoznato je i ozračje kojim odiše vaša školska sredina i na čemu vam čestitam. U svakoj komunikaciji, rekao bih, odnosi su uvijek presudni!
Moderna hrvatska škola je škola prema mjeri svih učenika, osigurava im školovanje u skladu s njihovim sposobnostima. Posebice nastojimo osigurati školovanje učenicima s posebnim potrebama u bliskoj im sredini, dakle bez odvajanja od obitelji kad je god to moguće. Danas je veliki broj djece integriran u redovite osnovne škole, no zasigurno to još nije dostatno, uvijek se može i više i bolje, stoga cjeloviti novi sustav obrazovanja, počevši od Hrvatskog nacionalnog obrazovanog standarda i Nastavnog plana i programa za osnovnu školu do provedbe nacionalnih ispita i Državne mature u srednjoškolskom obrazovanju, posebnu pažnju i skrb posvećuje upravo učenicima s posebnim potrebama.
Posebice smo ponosni na projekt koje je naše Ministarstvo započelo, a odnosi se na stvaranje mreže škola bez prostornih prepreka na razini države. Osobno sam zainteresiran za poboljšanje kvalitete i dostupnosti obrazovanja ovim učenicima, jer su to prije svega učenici kojima je potrebna dodatna pomoć svih članova društva. Stoga izražavam pohvalu vašem klubu djece pomagača koji ovim učenicima pružaju vršnjačku pomoć.
Zajedničkim radom svih koji su pozvani skrbiti o djeci koja trebaju pomoć u svojoj svakodnevnici, kako školskoj, tako i izvanškolskoj, možemo postići mnogo. Vi ste upravo putokaz! Želim vam još mnogo dobrih ideja i uspjeha u daljnjem radu, ustrajnosti i spremnosti činiti dobro. Jedino tako oplemenjujemo i sebe.

Vaš ministar:
prof. dr. sc. Dragan Primorac