Izložba u Muzeju školjaka

U MUZEJU ŠKOLJAKA I VODENOG SVIJETA

Učenici 6. a, b i c razreda uživali u vodenom svijetu slušajući brojne zanimljive priče o školjkama i drugim vodenim bićima.

Kako ove godine iz Prirode učimo Jadransko more, naše su nas nastavnice povele na nevjerojatnu i zanimljivu izložbu u Muzej školjaka i vodenog svijeta Osijek koji se nalazi u Tvrđi blizu Vodenih vrata. Ovaj je muzej jedinstven jer je u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a po broju izložaka je najveći u srednjoj Europi. Nismo bili sigurni što ćemo slušati skoro tri sata u ovome prostoru, ali kada su naši domaćini, gospodin Vladimir i gospođa Mandica počeli priču, ostali smo bez teksta. Upoznali smo slatkovodne mekušce i puževe Slavonije i Baranje, fosilne ostatke Panonskoga mora, a onda krenuli u pustolovinu svjetskim oceanima upoznavajući glavonošce, koralje, zvjezdače, rakove, ribe, morske pse i bezbrojne školjke. Na kraju smo stigli do Jadranskoga mora i saznali kako je murina snažna i opasna riba, periska najveća i zaštićena školjka kao i prstaci, morski pauk najotrovnija riba Jadrana, čuli smo i zanimljivosti o dagnjama te kao najlakše izvaditi bodlju ježinca. Uza sve to gospodin Vladimir nam je ispričao i svoje brojne pustolovine od kojih je jedna i kako pobjeći morskome psu.

Ako još niste bili na ovoj izložbi, ne znate što ste propustili: krenite do Tvrđe i uživajte u Muzeju školjaka i vodenog svijeta.

Muzej skoljaka Muzej skoljaka Muzej skoljakaIZVANUČIONIČKA NASTAVA

„Od pšenice do kruha“

Učenici PŠ Sarvaš posjetili Belje d.d. u čijem su mlinu vidjeli kako od zrna pšenice nastaje brašno,a na kraju su u restoranu „Kormoran“ probali kiflice.

U rano jutro 17.listopada učenici 1.c,d, 2.c,d i 3.c,d sa svojim su učiteljicama krenuli u Baranju.

Cilj izvanučioničke nastave bio je upoznati proces nastanka brašna do krajnjeg proizvoda – kruha koji jedemo svaki dan.
Učenici su posjetili mlin u Belju d.d. te u pratnji stručne osobe vidjeli kako nastaje brašno.
U beljskom Remontu je bilo zanimljivo razgledavati poljoprivrednu mehanizaciju, a najnezaboravniji su bili trenutci kada su učenici sjedili u kombajnima i ogromnim traktorima.
Put je nastavljen prema restoranu „Kormoran“, a učenici su,ovaj put iz autobusa, promatrali baranjski krajolik. U restoranu su svi isprobali kiflice, zabavili se u parku i zadovoljni krenuli u Sarvaš.


Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava

Izlet u Zlatnu Gredu

MOČVARNO BLAGO


Učenici trećih razreda proveli su dan u prirodi baranjskoga kraja te učili o močvarnom svijetu Kopačkoga rita.


    Učenici trećih razreda OŠ Ljudevita Gaja iz Osijeka i Sarvaša 28. svibnja 2013. godine, u pratnji svojih učiteljica Ankice Bigelbauer, Dubravke Radić i Vesne Kugler, posjetili su Eko centar „Zlatna greda“ i Kopački rit. Tijekom jednodnevnog izleta upoznali su radionicama biljni i životinjski svijet močvarnog područja. Na radionici Poplavne šume kartom močvarnog blaga istraživali su o životu močvarnih životinja, a uz animacije i prezentaciju otkrili su svijet živih rijeka kao i njihov tijek od izvora do ušća. Uz obilazak brodom, Kopačkog rita i jezera Sakadaš, izlet je priveden kraju. Izletom su učenici obogaćeni novim i zanimljivim sadržajima o močvarnim predjelima njihova zavičaja.

Dan planeta Zemlje

PRVAŠIĆI RADNO OBILJEŽILI 22. TRAVNJA


       Učenici 1.a i 1.b razreda radno su obilježili 22. travnja – Dan planeta Zemlje.Zajedno su sa svojim učiteljicama L. Glavaš i A. Kaplan te asistenticom S. Vranić čistili školsko dvorište od papira, opalog lišća i trulih grana. Nakon uspješnog čišćenja, umorni, ali zadovoljni, igrali su se  i odmarali u parku na ljuljačkama.


Dan planeta Zemlje Dan planeta Zemlje Dan planeta Zemlje

Cvjetni korzo u Osijeku

POZDRAV PROLJEĆU I USKRSU

Trinaesti se put u Osijeku organizirala manifestacija „Cvjetni korzo“ i „Šarena jaja bojama grada“ u organizaciji Gradskog poglavarstva Osijek. Manifestacija uključuje sve osječke osnovne škole, Centar za predškolski odgoj, Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ te mnoge udruge iz Osijeka i Slavonije, a cilj joj je obilježiti početak proljeća i dočekati najveći kršćanski blagdan – Uskrs.


Osim što ožujak dočekamo svi sretni kao simbol kraja duge i hladne zime, mjesec nam donosi i različite aktivnosti u prirodi kojima se veselo pozdravlja početak proljeća i dolazak Uskrsa. Već tradicionalno, trinaesti put po redu, Gradsko poglavarstvo Osijek okupilo je na središnjeg trgu učenike osnovnih škola, njihove učitelje, predstavnike udruga i sve zainteresirane građane na poznatoj manifestaciji „Cvjetni korzo“ i „Šarena jaja bojama grada“. Učenici razredne nastave naše škole 31. ožujka 2012. god., sa svojim učiteljicama Ankicom Biglbauer i Dubravkom Radić, uputili su se na Trg Ante Starčevića kako bi predstavili svoj rad i doprinijeli što šarenijem okruženju i atmosferi Cvjetnoga korza. Ovogodišnji rad učenika bila je izrada pisanice ukrašene kaširanjem i salvet-tehnikom. Izgled pisanice možete pogledati u galeriji slika.
Uz neizmjeran trud učenika i učitelja pisanica je predstavljena osječkim građanima te smo još jednom pokazali da se uvijek rado odazovemo manifestacijama organiziranima u gradu, a isto tako želimo dočekati proljeće i Uskrs uz karakteristične simbole ovog doba godine - cvijećem i pisanicama.

Cvjetni korzo Cvjetni korzo Cvjetni korzo Cvjetni korzo