Izvanučionička nastava

Osmaši uče fiziku u LABUS-u

Učenici osmih razreda posjetili su tijekom rujna LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) u kojem su aktivno učili nastavne sadržaje iz fizike.

Tijekom rujna učenici osmih razreda naše škole posjetili su LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) u Osijeku. To je FERIT-ov projekt za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola te ostale sudionike u srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovnom procesu iz STEM područja (matematike, fizike, elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologija). Ondje su učenici 8.a i 8.b razreda odradili četiri vježbe: magnetski učinak električne struje, provjera zakona geometrijske optike, spektralna analiza zračenja pomoću ručnog spektroskop i tko mjeri, taj i griješi.

Ciljevi aktivnosti takvog projekta su modernizacija nastave fizike, motivacija i pripremljenost učenika za tehničke studije, približavanje fizike učenicima kao školskog predmeta te razvoj inženjerskih vještina i kompetencija učenika.Učenici su odlično prihvatili takav način učenja i uskoro se planira ponovni posjet LABUS-u.

Osmaši na Labusu Osmaši na Labusu Osmaši na Labusu

Izložba u Muzeju školjaka

U MUZEJU ŠKOLJAKA I VODENOG SVIJETA

Učenici 6. a, b i c razreda uživali u vodenom svijetu slušajući brojne zanimljive priče o školjkama i drugim vodenim bićima.

Kako ove godine iz Prirode učimo Jadransko more, naše su nas nastavnice povele na nevjerojatnu i zanimljivu izložbu u Muzej školjaka i vodenog svijeta Osijek koji se nalazi u Tvrđi blizu Vodenih vrata. Ovaj je muzej jedinstven jer je u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a po broju izložaka je najveći u srednjoj Europi. Nismo bili sigurni što ćemo slušati skoro tri sata u ovome prostoru, ali kada su naši domaćini, gospodin Vladimir i gospođa Mandica počeli priču, ostali smo bez teksta. Upoznali smo slatkovodne mekušce i puževe Slavonije i Baranje, fosilne ostatke Panonskoga mora, a onda krenuli u pustolovinu svjetskim oceanima upoznavajući glavonošce, koralje, zvjezdače, rakove, ribe, morske pse i bezbrojne školjke. Na kraju smo stigli do Jadranskoga mora i saznali kako je murina snažna i opasna riba, periska najveća i zaštićena školjka kao i prstaci, morski pauk najotrovnija riba Jadrana, čuli smo i zanimljivosti o dagnjama te kao najlakše izvaditi bodlju ježinca. Uza sve to gospodin Vladimir nam je ispričao i svoje brojne pustolovine od kojih je jedna i kako pobjeći morskome psu.

Ako još niste bili na ovoj izložbi, ne znate što ste propustili: krenite do Tvrđe i uživajte u Muzeju školjaka i vodenog svijeta.

Muzej skoljaka Muzej skoljaka Muzej skoljakaIZVANUČIONIČKA NASTAVA

„Od pšenice do kruha“

Učenici PŠ Sarvaš posjetili Belje d.d. u čijem su mlinu vidjeli kako od zrna pšenice nastaje brašno,a na kraju su u restoranu „Kormoran“ probali kiflice.

U rano jutro 17.listopada učenici 1.c,d, 2.c,d i 3.c,d sa svojim su učiteljicama krenuli u Baranju.

Cilj izvanučioničke nastave bio je upoznati proces nastanka brašna do krajnjeg proizvoda – kruha koji jedemo svaki dan.
Učenici su posjetili mlin u Belju d.d. te u pratnji stručne osobe vidjeli kako nastaje brašno.
U beljskom Remontu je bilo zanimljivo razgledavati poljoprivrednu mehanizaciju, a najnezaboravniji su bili trenutci kada su učenici sjedili u kombajnima i ogromnim traktorima.
Put je nastavljen prema restoranu „Kormoran“, a učenici su,ovaj put iz autobusa, promatrali baranjski krajolik. U restoranu su svi isprobali kiflice, zabavili se u parku i zadovoljni krenuli u Sarvaš.


Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava

Izlet u Zlatnu Gredu

MOČVARNO BLAGO


Učenici trećih razreda proveli su dan u prirodi baranjskoga kraja te učili o močvarnom svijetu Kopačkoga rita.


    Učenici trećih razreda OŠ Ljudevita Gaja iz Osijeka i Sarvaša 28. svibnja 2013. godine, u pratnji svojih učiteljica Ankice Bigelbauer, Dubravke Radić i Vesne Kugler, posjetili su Eko centar „Zlatna greda“ i Kopački rit. Tijekom jednodnevnog izleta upoznali su radionicama biljni i životinjski svijet močvarnog područja. Na radionici Poplavne šume kartom močvarnog blaga istraživali su o životu močvarnih životinja, a uz animacije i prezentaciju otkrili su svijet živih rijeka kao i njihov tijek od izvora do ušća. Uz obilazak brodom, Kopačkog rita i jezera Sakadaš, izlet je priveden kraju. Izletom su učenici obogaćeni novim i zanimljivim sadržajima o močvarnim predjelima njihova zavičaja.

Dan planeta Zemlje

PRVAŠIĆI RADNO OBILJEŽILI 22. TRAVNJA


       Učenici 1.a i 1.b razreda radno su obilježili 22. travnja – Dan planeta Zemlje.Zajedno su sa svojim učiteljicama L. Glavaš i A. Kaplan te asistenticom S. Vranić čistili školsko dvorište od papira, opalog lišća i trulih grana. Nakon uspješnog čišćenja, umorni, ali zadovoljni, igrali su se  i odmarali u parku na ljuljačkama.


Dan planeta Zemlje Dan planeta Zemlje Dan planeta Zemlje