Cvjetni korzo u Osijeku

POZDRAV PROLJEĆU I USKRSU

Trinaesti se put u Osijeku organizirala manifestacija „Cvjetni korzo“ i „Šarena jaja bojama grada“ u organizaciji Gradskog poglavarstva Osijek. Manifestacija uključuje sve osječke osnovne škole, Centar za predškolski odgoj, Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ te mnoge udruge iz Osijeka i Slavonije, a cilj joj je obilježiti početak proljeća i dočekati najveći kršćanski blagdan – Uskrs.


Osim što ožujak dočekamo svi sretni kao simbol kraja duge i hladne zime, mjesec nam donosi i različite aktivnosti u prirodi kojima se veselo pozdravlja početak proljeća i dolazak Uskrsa. Već tradicionalno, trinaesti put po redu, Gradsko poglavarstvo Osijek okupilo je na središnjeg trgu učenike osnovnih škola, njihove učitelje, predstavnike udruga i sve zainteresirane građane na poznatoj manifestaciji „Cvjetni korzo“ i „Šarena jaja bojama grada“. Učenici razredne nastave naše škole 31. ožujka 2012. god., sa svojim učiteljicama Ankicom Biglbauer i Dubravkom Radić, uputili su se na Trg Ante Starčevića kako bi predstavili svoj rad i doprinijeli što šarenijem okruženju i atmosferi Cvjetnoga korza. Ovogodišnji rad učenika bila je izrada pisanice ukrašene kaširanjem i salvet-tehnikom. Izgled pisanice možete pogledati u galeriji slika.
Uz neizmjeran trud učenika i učitelja pisanica je predstavljena osječkim građanima te smo još jednom pokazali da se uvijek rado odazovemo manifestacijama organiziranima u gradu, a isto tako želimo dočekati proljeće i Uskrs uz karakteristične simbole ovog doba godine - cvijećem i pisanicama.

Cvjetni korzo Cvjetni korzo Cvjetni korzo Cvjetni korzo

Dan planete Zemlje


„ZLATNI CVIJET ZA ZELENI PLANET“


Središnji osječki trg šestu je godinu bio mjesto okupljanja učenika osnovnih škola koji sa svojim učiteljima obilježavaju Dan planete Zemlje. Ove je godine naglasak bio na kandidaturu grada Osijeka za Zlatni cvijet Europe i na poticanje građana na korištenje obnovljivih izvora energije.


            Kraj tjedna i primicanje 22. travnju učenike je potaknuo da se šestu godinu zaredom okupe na Trgu Ante Starčevića i sa svojim učiteljima potaknu građane na obilježavanje Dana planete Zemlje kao i na očuvanje okoliša. Učenici 3.a i 3.b razreda naše škole 20. travnja 2012. god. bili su dio ove poznate akcije Gradskog poglavarstva Osijek. Gradonačelnik grada Osijeka Krešimir Bubalo istaknuo je da je Osijek ove godine kandidat za Zlatni cvijet Europe te je potaknuo građane na smanjenje ukupne količine otpada izdvajanjem korisnog otpada kao i na korištenje obnovljivih izvora energije. Postupajući tako, možemo zajedno očuvati naš okoliš, a grad Osijek učiniti prepoznatljivim po urednosti i čistoći.
         Susret je prošao i u natjecateljskom duhu pa je svaka škola sastavila skupinu od četiri učenika koji su se natjecali u igri Cvjetna alka. Osim natjecatelja, na veliku radost natjecateljia, ondje se skupio i veliki broj navijača koji su ih glasno podržavali, a svoju školu učinili ponosnom.
         Osijek se još jednom pokazao kao grad koji brine o svome okolišu, a učenici osnovne škole građanima su dali dobar primjer kako učiniti i održati svoj okoliš sigurnim i čistim. Ponosni smo što je i naša škola bila dio ovoga susreta.Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje Dan planete Zemlje

... u posjetu osječko-baranjskom županu Krešimiru Bubalu

Sat povijesti u gradskoj vijećnici

U Županiji su nas dočekli dožupan i župan s kojima smo se rukovali i upoznali, a zatim su nam ispripovijedali kako je ustrojena naša Županija, a saznali smo i poneke općenitosti o drugim županijama.


Učenici šestih razreda iz povijesti i geografije učili su o županijama pa su se uputili k osječko-baranjskom županu Krešimiru Bubalu kako bi ga upitali što je zapravo županija, tko je župan i koji su njegovi zadatci. Posjet Županiji organizirala je nastavnica Evica Kujavec, obrativši se osobi odgovornoj za protokol u Županiji, kojemu se ideja o susretu šestaša i župana kao izanučionička nastava svidjela. U pratnji su bili i nastavica Zvjezdana Sikra-Golemac i nastavnik Vladimir Loci.
U Županiji su nas dočekli dožupan i župan s kojima smo se rukovali i upoznali, a zatim su nam ispripovijedali kako je ustrojena naša Županija, a saznali smo i poneke općenitosti o drugim županijama.

Šestaši su odglumili nekoliko igrokaza o županiji u povijesti, a zatim su postavljali pitanja županu, na koja je on odgovorao strpljivo i opsežno. Župan se oduševio njihovim izlaganjima za koja ih je pripremila nastavnica Evica Kujavec. I susret bi protekao zanimljivo i više nego ugodno da nije bilo pojedinaca čije nas je ponašanje zaprepastilo. Da, nas učenike, zaprepastilo je učeničko ponašanje. Mišljenja smo kako bi neki ipak trebali shvatiti da je ovakve posjete teško organizirati, a kad su već organizirani izvan učionice kao osvježenje nastavi, onda bi trebali to poštovati kao nešto posebno. A kad se već ide na takav poseban događaj, lijepo bi bilo ponijeti sa sobom osnove kulturnoga ponašanja. Ipak, ne predstavljaju takvi učenici samo sebe i svoj kućni odgoj, nego i školu i svoje nastavnike pa bi se u skladu s tim trebali i ponašati.

Napisali: Aldea Budija, Marija Čer-Krnjaić, Matej Balatinac
Snimio: Ivan Vukojević