Posjet učenika LABUS-u

Osmaši praktičnom nastavom učili o električnoj energiji

U ponedjeljak 12. veljače 2017. naši su osmaši posjetili Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija kako bi sudjelovali u radu LABUS-a te praktičnom nastavom učili o električnoj energiji.

U prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija 12. veljače 2018. održane su vježbe Ohmov zakon i Magnetski učinak električne struje za učenike 8.b razreda naše. Vježba je održana u dva termina u laboratoriju fakulteta, a učenici su došli u pratnji profesorice Ivane Kapetanović. Vježbe su vodili asistenti Ivan Biondić i Tin Benšić.

Tijekom boravka u laboratoriju učenici su stekli znanja rukovanja električnom strujom na siguran način, a ta su znanja primijenili na proučavanju magnetskog učinka električne struje na primjeru jednostavnog elektromagneta. Elektromagnet je simulirao rad dizalice te se proučavalo kako jakost struje pojačava magnetska svojstva metalne jezgre. Tim su praktičnim radom učenici još jednom doživjeli nastavu fizike na posve drukčiji i zanimljiv način.


Posjet LABUS-u Posjet LABUS-u Posjet LABUS-u

Posjet Muzeju Slavonije

Učenici upoznali povijest svojeg grada i zavičaja

Učenici trećih razreda matične škole u petak 9. veljače prošetali su kroz povijest svojeg grada i zavičaja

U petak 9. veljače 2018. učenici trećih razreda s učiteljicama Nadom Grahovac i Melitom Zanze posjetili su Muzej Slavonije u sklopu izvanučioničke nastave. Slušajući zanimljive priče stručne voditeljice muzeja, upoznali su prošlost Osijeka kroz odjeću, obuću, nakit, namještaj i fotografije davnih vremena. Pogledali su također i tematsku izložbu starih zastava na kojoj su izložene zastave društava obrtnika i kulturno-umjetničkih društava grada Osijeka od prije tristotinjak godina.

Nakon obilaska muzeja, učenici su prošetali osječkom Tvrđom te upoznali značajne kulturno-povijesne spomenike grada.

Laganom šetnjom suncem okupanom osječkom promenadom, vratili su se u školu zadovoljni i puni novih znanja o svome gradu.


Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije

Povratak u prošlost

U Muzeju Slavonije, odjelu za arheologiju, priređena je izložba predmeta koji datiraju iz davnog, kamenog doba…

Pozivu Muzeja Slavonije odazvali su se učenici 3.a i 3.b razreda matične škole. Tog kišnog jutra, 6.10. 2017, kolona šarenih kišobrana kretala se prema osječkoj Tvrđi, sjecištu brojnih kultura koje su stvarale naš grad.

U muzeju je bila postavljena izložba predmeta pronađenih na području Vučedola. Voditeljica je učenike upoznala s eksponatima koji potječu iz kamenog doba. Objasnila im je kako je vučedolska kultura među najstarijima u Europi. Učenici su saznali kako su se ljudi tog vremena prehranjivali, gradili nastambe te pomocu prirodnih pojava stvarali kalendar.

Nakon obilaska postavki učenici su sudjelovali u traženja skrivenog blaga vučedolske kulture.

Tog sumornog petka učenici su prepuni dojmova otišli svojim kućama zadovoljni što ne moraju obitavati u kućama prekrivenim granama i lišćem, kakve su građene u prošlim vremenima, dok vani neumoljivo pada kiša…

Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost

ZDRAVLJE I EKOLOGIJA – IZVANUČIONIČKA NASTAVA

Učenici 3.c PŠ Sarvaš posjetili osječku tržnicu učeći o zdravoj prehrani.


Kako poznavati voće i povrće, voljeti zdravu hranu i zašto je eko hrana najprihvatljivija doznali su učenici 3.c razreda koji su sa svojom učiteljicom Antonijom Trepić u sklopu izvanučioničke nastave proveli Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici. Predavanje i radionicu o zdravoj prehrani vodila je gđa Ljiljana Olujić (predstavnica Tržnice Osijek), a učenici su saznali što je batat, zašto je smootie popularan i zašto je eko hrana najprihvatljivija. Učenike je zanimalo što se radi s ostatcima voća, povrća i cvijeća te su anketirali proizvođače. Naučili su i sve o kompostu. Uz učenje bilo je zanimljivo i kušanje neobičnih namirnica: kruh od alge, pašteta od graha i smootie od jabuke, aronije i chia sjemenki. Učenici su obogatili svoje znanje o voću i povrću te su uživali na svježem zraku. Na povratku su posjetili slikarski atelje gdje su vidjeli kako nastaje slika i kako boje utječu na zdravlje slikara.

ekologija ekologija ekologija

Izvanučionička nastava

Osmaši uče fiziku u LABUS-u

Učenici osmih razreda posjetili su tijekom rujna LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) u kojem su aktivno učili nastavne sadržaje iz fizike.

Tijekom rujna učenici osmih razreda naše škole posjetili su LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) u Osijeku. To je FERIT-ov projekt za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola te ostale sudionike u srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovnom procesu iz STEM područja (matematike, fizike, elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologija). Ondje su učenici 8.a i 8.b razreda odradili četiri vježbe: magnetski učinak električne struje, provjera zakona geometrijske optike, spektralna analiza zračenja pomoću ručnog spektroskop i tko mjeri, taj i griješi.

Ciljevi aktivnosti takvog projekta su modernizacija nastave fizike, motivacija i pripremljenost učenika za tehničke studije, približavanje fizike učenicima kao školskog predmeta te razvoj inženjerskih vještina i kompetencija učenika.Učenici su odlično prihvatili takav način učenja i uskoro se planira ponovni posjet LABUS-u.

Osmaši na Labusu Osmaši na Labusu Osmaši na Labusu