Dani medijske pismenosti

Učenici 5.c razreda posjetili HRT Osijek

U ponedjeljak 23. travnja 2018. god. učenici 5.c razreda Područne škole Sarvaš posjetili su HRT centar Osijek i u okviru Dana medijske pismenosti učili o tome kako nastaje televizijski i radijski program HRT-a.

Početak novog tjedna za učenike 5.c razreda Područne škole Sarvaš bio je pravo uzbuđenje. Umjesto redovite nastave učenicima je omogućeno posjetiti HRT centar Osijek i u sklopu Dana medijske pismenosti doživjeti nastajanje televizijskog i radijskog programa HRT-a, naučiti zašto su nam u svakodnevnom životu važni mediji te saznati koliko je novinarski posao težak, zahtjevan, ali zanimljiv i dinamičan.

U pratnji svojih učitelja Zvjezdane Sikra-Golemac i Dejana Varge u ponedjeljak 23. travnja 2018. god. učenici 5.c stigli su u osječki HRT-ov centar u Šamačkoj ulici gdje ih je dočekala djelatnica Stela Sep koja ih je upoznala s radom televizije i nastankom programa. Učenici su spretno preuzeli novinarsku ulogu pa su tako na trenutak postali televizijski izvjestitelji ispred kamere, voditelji u televizijskom studiju, redatelji televizijskog programa, a naučili su i kako se montiraju videoprilozi koji se svakodnevno emitiraju u programu. Učenicima je najzanimljivija bila uloga voditelja i upoznavanje pravog studija gdje su se nakratko osjećali kao prave televizijske zvijezde.

Drugi dio posjeta obuhvaćao je posjet radijskoj redakciji gdje ih je dočekao novinar Davor Lončarić koji ih je proveo kroz povijest djelovanja Hrvatskog radija u Osijeku, a učenici su saznali da ove godine slave 75. rođendan postojanja i emitiranja programa. Tijekom posjeta jedne od najopsežnijih fonoteka u Republici Hrvatskoj učenicima su pokazani brojni materijali koji se pažljivo čuvaju i arhiviraju što dodatno obogaćuje radijsku povijest u Osijeku. Dakako, učenici su se obradovali upoznavši nastajanje radijskog programa, a jedna spontana situacija nasmijala je sve učenike i cijelu redakciju – javljanje uživo u program Radija Osijek. Učenici Mathias Klopan, Luka Grmuša i Leon Lončar pokazali su prave novinarske vještine te su se vrlo dobro snašli u spikerskoj ulozi, a pritom su zasigurno nasmijali i sve slušatelje.

Uz brojne zanimljivosti i zabavu učenici su završili posjet HRT Centru Osijek te su bili vidno zadovoljni što su upoznali nastajanje televizijskog i radijskog programa i što su doživjeli pravi novinarski posao, a tko zna – možda se među njima već nalazi budući novinar i televizijska zvijezda.

Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti

Posjet učenika LABUS-u

Osmaši praktičnom nastavom učili o električnoj energiji

U ponedjeljak 12. veljače 2017. naši su osmaši posjetili Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija kako bi sudjelovali u radu LABUS-a te praktičnom nastavom učili o električnoj energiji.

U prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija 12. veljače 2018. održane su vježbe Ohmov zakon i Magnetski učinak električne struje za učenike 8.b razreda naše. Vježba je održana u dva termina u laboratoriju fakulteta, a učenici su došli u pratnji profesorice Ivane Kapetanović. Vježbe su vodili asistenti Ivan Biondić i Tin Benšić.

Tijekom boravka u laboratoriju učenici su stekli znanja rukovanja električnom strujom na siguran način, a ta su znanja primijenili na proučavanju magnetskog učinka električne struje na primjeru jednostavnog elektromagneta. Elektromagnet je simulirao rad dizalice te se proučavalo kako jakost struje pojačava magnetska svojstva metalne jezgre. Tim su praktičnim radom učenici još jednom doživjeli nastavu fizike na posve drukčiji i zanimljiv način.


Posjet LABUS-u Posjet LABUS-u Posjet LABUS-u

Posjet Muzeju Slavonije

Učenici upoznali povijest svojeg grada i zavičaja

Učenici trećih razreda matične škole u petak 9. veljače prošetali su kroz povijest svojeg grada i zavičaja

U petak 9. veljače 2018. učenici trećih razreda s učiteljicama Nadom Grahovac i Melitom Zanze posjetili su Muzej Slavonije u sklopu izvanučioničke nastave. Slušajući zanimljive priče stručne voditeljice muzeja, upoznali su prošlost Osijeka kroz odjeću, obuću, nakit, namještaj i fotografije davnih vremena. Pogledali su također i tematsku izložbu starih zastava na kojoj su izložene zastave društava obrtnika i kulturno-umjetničkih društava grada Osijeka od prije tristotinjak godina.

Nakon obilaska muzeja, učenici su prošetali osječkom Tvrđom te upoznali značajne kulturno-povijesne spomenike grada.

Laganom šetnjom suncem okupanom osječkom promenadom, vratili su se u školu zadovoljni i puni novih znanja o svome gradu.


Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije Posjet Muzeju Slavonije

Povratak u prošlost

U Muzeju Slavonije, odjelu za arheologiju, priređena je izložba predmeta koji datiraju iz davnog, kamenog doba…

Pozivu Muzeja Slavonije odazvali su se učenici 3.a i 3.b razreda matične škole. Tog kišnog jutra, 6.10. 2017, kolona šarenih kišobrana kretala se prema osječkoj Tvrđi, sjecištu brojnih kultura koje su stvarale naš grad.

U muzeju je bila postavljena izložba predmeta pronađenih na području Vučedola. Voditeljica je učenike upoznala s eksponatima koji potječu iz kamenog doba. Objasnila im je kako je vučedolska kultura među najstarijima u Europi. Učenici su saznali kako su se ljudi tog vremena prehranjivali, gradili nastambe te pomocu prirodnih pojava stvarali kalendar.

Nakon obilaska postavki učenici su sudjelovali u traženja skrivenog blaga vučedolske kulture.

Tog sumornog petka učenici su prepuni dojmova otišli svojim kućama zadovoljni što ne moraju obitavati u kućama prekrivenim granama i lišćem, kakve su građene u prošlim vremenima, dok vani neumoljivo pada kiša…

Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost

ZDRAVLJE I EKOLOGIJA – IZVANUČIONIČKA NASTAVA

Učenici 3.c PŠ Sarvaš posjetili osječku tržnicu učeći o zdravoj prehrani.


Kako poznavati voće i povrće, voljeti zdravu hranu i zašto je eko hrana najprihvatljivija doznali su učenici 3.c razreda koji su sa svojom učiteljicom Antonijom Trepić u sklopu izvanučioničke nastave proveli Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici. Predavanje i radionicu o zdravoj prehrani vodila je gđa Ljiljana Olujić (predstavnica Tržnice Osijek), a učenici su saznali što je batat, zašto je smootie popularan i zašto je eko hrana najprihvatljivija. Učenike je zanimalo što se radi s ostatcima voća, povrća i cvijeća te su anketirali proizvođače. Naučili su i sve o kompostu. Uz učenje bilo je zanimljivo i kušanje neobičnih namirnica: kruh od alge, pašteta od graha i smootie od jabuke, aronije i chia sjemenki. Učenici su obogatili svoje znanje o voću i povrću te su uživali na svježem zraku. Na povratku su posjetili slikarski atelje gdje su vidjeli kako nastaje slika i kako boje utječu na zdravlje slikara.

ekologija ekologija ekologija