Povratak u prošlost

U Muzeju Slavonije, odjelu za arheologiju, priređena je izložba predmeta koji datiraju iz davnog, kamenog doba…

Pozivu Muzeja Slavonije odazvali su se učenici 3.a i 3.b razreda matične škole. Tog kišnog jutra, 6.10. 2017, kolona šarenih kišobrana kretala se prema osječkoj Tvrđi, sjecištu brojnih kultura koje su stvarale naš grad.

U muzeju je bila postavljena izložba predmeta pronađenih na području Vučedola. Voditeljica je učenike upoznala s eksponatima koji potječu iz kamenog doba. Objasnila im je kako je vučedolska kultura među najstarijima u Europi. Učenici su saznali kako su se ljudi tog vremena prehranjivali, gradili nastambe te pomocu prirodnih pojava stvarali kalendar.

Nakon obilaska postavki učenici su sudjelovali u traženja skrivenog blaga vučedolske kulture.

Tog sumornog petka učenici su prepuni dojmova otišli svojim kućama zadovoljni što ne moraju obitavati u kućama prekrivenim granama i lišćem, kakve su građene u prošlim vremenima, dok vani neumoljivo pada kiša…

Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost Povratak u prošlost

ZDRAVLJE I EKOLOGIJA – IZVANUČIONIČKA NASTAVA

Učenici 3.c PŠ Sarvaš posjetili osječku tržnicu učeći o zdravoj prehrani.


Kako poznavati voće i povrće, voljeti zdravu hranu i zašto je eko hrana najprihvatljivija doznali su učenici 3.c razreda koji su sa svojom učiteljicom Antonijom Trepić u sklopu izvanučioničke nastave proveli Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici. Predavanje i radionicu o zdravoj prehrani vodila je gđa Ljiljana Olujić (predstavnica Tržnice Osijek), a učenici su saznali što je batat, zašto je smootie popularan i zašto je eko hrana najprihvatljivija. Učenike je zanimalo što se radi s ostatcima voća, povrća i cvijeća te su anketirali proizvođače. Naučili su i sve o kompostu. Uz učenje bilo je zanimljivo i kušanje neobičnih namirnica: kruh od alge, pašteta od graha i smootie od jabuke, aronije i chia sjemenki. Učenici su obogatili svoje znanje o voću i povrću te su uživali na svježem zraku. Na povratku su posjetili slikarski atelje gdje su vidjeli kako nastaje slika i kako boje utječu na zdravlje slikara.

ekologija ekologija ekologija

Izvanučionička nastava

Osmaši uče fiziku u LABUS-u

Učenici osmih razreda posjetili su tijekom rujna LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) u kojem su aktivno učili nastavne sadržaje iz fizike.

Tijekom rujna učenici osmih razreda naše škole posjetili su LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) u Osijeku. To je FERIT-ov projekt za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola te ostale sudionike u srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovnom procesu iz STEM područja (matematike, fizike, elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologija). Ondje su učenici 8.a i 8.b razreda odradili četiri vježbe: magnetski učinak električne struje, provjera zakona geometrijske optike, spektralna analiza zračenja pomoću ručnog spektroskop i tko mjeri, taj i griješi.

Ciljevi aktivnosti takvog projekta su modernizacija nastave fizike, motivacija i pripremljenost učenika za tehničke studije, približavanje fizike učenicima kao školskog predmeta te razvoj inženjerskih vještina i kompetencija učenika.Učenici su odlično prihvatili takav način učenja i uskoro se planira ponovni posjet LABUS-u.

Osmaši na Labusu Osmaši na Labusu Osmaši na Labusu

Izložba u Muzeju školjaka

U MUZEJU ŠKOLJAKA I VODENOG SVIJETA

Učenici 6. a, b i c razreda uživali u vodenom svijetu slušajući brojne zanimljive priče o školjkama i drugim vodenim bićima.

Kako ove godine iz Prirode učimo Jadransko more, naše su nas nastavnice povele na nevjerojatnu i zanimljivu izložbu u Muzej školjaka i vodenog svijeta Osijek koji se nalazi u Tvrđi blizu Vodenih vrata. Ovaj je muzej jedinstven jer je u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a po broju izložaka je najveći u srednjoj Europi. Nismo bili sigurni što ćemo slušati skoro tri sata u ovome prostoru, ali kada su naši domaćini, gospodin Vladimir i gospođa Mandica počeli priču, ostali smo bez teksta. Upoznali smo slatkovodne mekušce i puževe Slavonije i Baranje, fosilne ostatke Panonskoga mora, a onda krenuli u pustolovinu svjetskim oceanima upoznavajući glavonošce, koralje, zvjezdače, rakove, ribe, morske pse i bezbrojne školjke. Na kraju smo stigli do Jadranskoga mora i saznali kako je murina snažna i opasna riba, periska najveća i zaštićena školjka kao i prstaci, morski pauk najotrovnija riba Jadrana, čuli smo i zanimljivosti o dagnjama te kao najlakše izvaditi bodlju ježinca. Uza sve to gospodin Vladimir nam je ispričao i svoje brojne pustolovine od kojih je jedna i kako pobjeći morskome psu.

Ako još niste bili na ovoj izložbi, ne znate što ste propustili: krenite do Tvrđe i uživajte u Muzeju školjaka i vodenog svijeta.

Muzej skoljaka Muzej skoljaka Muzej skoljakaIZVANUČIONIČKA NASTAVA

„Od pšenice do kruha“

Učenici PŠ Sarvaš posjetili Belje d.d. u čijem su mlinu vidjeli kako od zrna pšenice nastaje brašno,a na kraju su u restoranu „Kormoran“ probali kiflice.

U rano jutro 17.listopada učenici 1.c,d, 2.c,d i 3.c,d sa svojim su učiteljicama krenuli u Baranju.

Cilj izvanučioničke nastave bio je upoznati proces nastanka brašna do krajnjeg proizvoda – kruha koji jedemo svaki dan.
Učenici su posjetili mlin u Belju d.d. te u pratnji stručne osobe vidjeli kako nastaje brašno.
U beljskom Remontu je bilo zanimljivo razgledavati poljoprivrednu mehanizaciju, a najnezaboravniji su bili trenutci kada su učenici sjedili u kombajnima i ogromnim traktorima.
Put je nastavljen prema restoranu „Kormoran“, a učenici su,ovaj put iz autobusa, promatrali baranjski krajolik. U restoranu su svi isprobali kiflice, zabavili se u parku i zadovoljni krenuli u Sarvaš.


Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava Izvanučionička nastava