Dani medijske pismenosti

Učenici 5.c razreda posjetili HRT Osijek

U ponedjeljak 23. travnja 2018. god. učenici 5.c razreda Područne škole Sarvaš posjetili su HRT centar Osijek i u okviru Dana medijske pismenosti učili o tome kako nastaje televizijski i radijski program HRT-a.

Početak novog tjedna za učenike 5.c razreda Područne škole Sarvaš bio je pravo uzbuđenje. Umjesto redovite nastave učenicima je omogućeno posjetiti HRT centar Osijek i u sklopu Dana medijske pismenosti doživjeti nastajanje televizijskog i radijskog programa HRT-a, naučiti zašto su nam u svakodnevnom životu važni mediji te saznati koliko je novinarski posao težak, zahtjevan, ali zanimljiv i dinamičan.

U pratnji svojih učitelja Zvjezdane Sikra-Golemac i Dejana Varge u ponedjeljak 23. travnja 2018. god. učenici 5.c stigli su u osječki HRT-ov centar u Šamačkoj ulici gdje ih je dočekala djelatnica Stela Sep koja ih je upoznala s radom televizije i nastankom programa. Učenici su spretno preuzeli novinarsku ulogu pa su tako na trenutak postali televizijski izvjestitelji ispred kamere, voditelji u televizijskom studiju, redatelji televizijskog programa, a naučili su i kako se montiraju videoprilozi koji se svakodnevno emitiraju u programu. Učenicima je najzanimljivija bila uloga voditelja i upoznavanje pravog studija gdje su se nakratko osjećali kao prave televizijske zvijezde.

Drugi dio posjeta obuhvaćao je posjet radijskoj redakciji gdje ih je dočekao novinar Davor Lončarić koji ih je proveo kroz povijest djelovanja Hrvatskog radija u Osijeku, a učenici su saznali da ove godine slave 75. rođendan postojanja i emitiranja programa. Tijekom posjeta jedne od najopsežnijih fonoteka u Republici Hrvatskoj učenicima su pokazani brojni materijali koji se pažljivo čuvaju i arhiviraju što dodatno obogaćuje radijsku povijest u Osijeku. Dakako, učenici su se obradovali upoznavši nastajanje radijskog programa, a jedna spontana situacija nasmijala je sve učenike i cijelu redakciju – javljanje uživo u program Radija Osijek. Učenici Mathias Klopan, Luka Grmuša i Leon Lončar pokazali su prave novinarske vještine te su se vrlo dobro snašli u spikerskoj ulozi, a pritom su zasigurno nasmijali i sve slušatelje.

Uz brojne zanimljivosti i zabavu učenici su završili posjet HRT Centru Osijek te su bili vidno zadovoljni što su upoznali nastajanje televizijskog i radijskog programa i što su doživjeli pravi novinarski posao, a tko zna – možda se među njima već nalazi budući novinar i televizijska zvijezda.

Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti Dani medijske pismenosti