Znanstveni sajam

Učionice postale laboratoriji, a učenici mali znanstvenici

U utorak 13. ožujka 2018. god. učenici Područne škole Sarvaš imali su mogućnost posjetiti znanstveni sajam u školi. Njihovi su im učitelji pripremili pregršt kreativnih pokusa koje su isprobavali i rješavali čime su nakratko postali mali znanstvenici.

Mnogo je priprema i truda bilo potrebno da se u našoj područnoj školi organizira znanstveni sajam. U njegovoj realizaciji sudjelovali su učenici i njihovi učitelji, a cilj je bio potaknuti učenike na otkrivanje interesa za znanstveno istraživanje, proučavanje i kritičko promišljanje o prirodi koja nas okružuje, popularizirajući osnovne znanstvene metode. Učenici razredne nastave sa svojim su učiteljicama boravili u učionicama koje su bile pretvorene u mali laboratorij, a svaki je razred imao nekoliko pokusa koje je trebalo uspješno napraviti da bi se uočio njegov učinak. Bilo je tu svakakvih zanimljivih pokusa – od testiranja količine plina u omiljenim napitcima, istraživanja reakcije gumenih bombona u različitim otopinama do eksperimenta odnosa vode i gravitacije.

Učenici predmetne nastave imali su mogućnost proći više radionica jer su bili podijeljeni u skupine koje su svakih pola sata odlazile u drugu radionicu. Time su svi učenici nakratko dobili mogućnost postati mali znanstvenici i isprobati različite pokuse koji su bili jednako zanimljivi kao i u razrednoj nastavi – stvoriti zvuk na čašama vode, proučavati predmet u odnosu na napetost vode, promatrati nastanak improviziranog vulkana do testiranja različitih kemijskih reakcija balonima. Prema komentarima učenika može se zaključiti da su bili iznimno sretni i zadovoljni što su imali priliku učiti o jednostavnim znanstvenim metodama na tako atraktivan i zanimljiv način, a svidjelo im se i to što su u improviziranom laboratoriju-učionici obavljali veliki broj pokusa što im je svakako pomoglo u shvaćanju prirode koja ih okružuje.


Znanstveni sajam Znanstveni sajam Znanstveni sajam Znanstveni sajam