Učenje geografije učili od izvornih predavača

U srce Afrike sa Srcem za Afriku

Kako se ponašati u blizini gorila? Koliko vrsta banana raste u Ruandi? Kako izgleda lopta izrađena od bananinog lišća? Kakav je osjećaj opipati lavu i spavati uz krater vulkana? Kako žive njihovi vršnjaci u Africi? samo su neka od pitanja koja su pobudila dječju znatiželju i ovaj nastavni sat učinila posebnim.

Dana 8. i 9. velječe našu su školu posjetili osnivači humanitarne udruge Srce za Afriku te učenicima održali poučna i veoma zanimljiva predavanja. Osnivači Udruge su Maja i Željko Garmaz, supružnici iz Osijeka. Udruga već sedam godina pomaže misiju u selu Kiwumu u Ruandi gdje djeluje naš misionar fra Ivica Perić. Pomažu u školovanju siromašne djece te su za njih izgradili dvije srednje škole i vrtić. Za sve je osigurano besplatno školovanje i jedan topli obrok svakodnevno. To im puno znači jer si mnoge obitelji u Ruandi mogu priuštiti topli obrok samo jednom ili dvaput tjedno.

Osječki su šestaši uz predavanje imali i priliku statirati za potrebe dokumentarnog filma o Kiwumu koji će biti prikazan na Hrvatskoj televiziji.

Predavači su na kvalitetan način učenike upoznali s Ruandom te aktivnostima koje je Udruga provodila i provodi u Kiwumu. U kratkom dokumentarnom filmu učenici su imali priliku vidjeti nezamislivo siromaštvo u kojem živi tamošnji narod, ali i doznati da ih to ne sprečava da budu sretni.

Nakon što su im predavači ispričali zanimljivosti o usponu na aktivni vulkan, učenici su imali priliku držati u rukama komadić ohlađene lave i dobacivati se loptom od bananinog lišća koju su djeca sama izradila. Budući da nemaju igračaka, tamošnja djeca iskorištavaju otpad te od njega izrađuju igračke, glazbala i slično. Većinu učenika lopta je najviše oduševila, neki su ju čak poželjeli kupiti. Čuli su i brojne anegdote, vidjeli zanimljive plemenske ukrase, doznali su kako se ponašaju gorile i slonovi u blizini ljudi kada se osjećaju ugroženi. Povrh svega doznali su da treba biti skroman i veseliti se malim stvarima te kako je obrazovanje najvažniji pokretač izlaska iz siromaštva.

U srce Afrike U srce Afrike U srce Afrike U srce Afrike