Dan ružičastih majica

I mi smo protiv vršnjačkog nasilja

OŠ Ljudevita Gaja ove školske godine pridružuje se školama koje obilježavaju Nacionalni dan prevencije protiv vršnjačkog nasilja poznat kao Dan ružičastih majica. Obilježavanje se održava posljednje srijede u veljači kao znak protesta prema svakom obliku vršnjačkog nasilja.

Počelo je jednim događajem u Kanadi kada je dječak došao u školu u ružičastoj majici koju je obukao da bi bio podrška svojoj majci koja boluje od raka dojke. Djeca koja nisu razumjela njegov čin započela su toga dana sa zadirkivanjem, ruganjem, vrijeđanjem i udaranjem, a sve zbog boje njegove majice. Dječak je postao žrtva nasilja i nerazumijevanja okoline. Djeca koja su razumjela svrhu oblačenja te majice sutradan su došla u školu u ružičastim majicama kako bi protestirala protiv neprimjerenog ponašanja nekih učenika. Ideju nošenja ružičastih majica pokrenula su dva učenika 2007. godine, a lavina podrške pokrenula je cijeli svijet.

U Republici Hrvatskoj Dan ružičastih majica organizira se od 2014. godine
Akciji se pridružuje sve više škola, udruga i sportskih klubova pa je tako broj sudionika prošle godine dosegnuo 1.200.000 djece i odraslih uključenih u tu akciju. Na prijedlog Centra za prevenciju nasilja tijekom 2017. god. Hrvatski je sabor Dan ružičastih majica proglasio Nacionalnim danom prevencije protiv vršnjačkog nasilja, a cilj je podsjetiti svu djecu i ljude da se zajednički trebamo boriti protiv predrasuda i da trebamo spriječiti svaki oblik nasilja.

Uz naše roditelje i učitelje svaki dan učimo rješavati probleme razgovorom i pokušavamo shvatiti da je nasilje slabost, a ne hrabrost! Nasilje je samo jedan grubi način kojim pokušavamo riješiti svoj problem. Postoje i drugi načini koji manje bolje pa ih trebamo naučiti. Istraživanja pokazuju da je svako četvrto dijete u našoj zemlji žrtva vršnjačkog nasilja, a ovim programom želimo potaknuti i vas da se pridružite borbi protiv vršnjačkog nasilja u školi, izvan škole i u virtualnom prostoru.

Obucimo ružičaste majice u srijedu 28. veljače 2018. god. i dođimo u školu s porukama da nasilje prestaje ovdje, da nećemo tolerirati da nas netko povrjeđuje. Pošaljite poruke mira, razumijevanja, prihvaćenosti i ljubavi prema bližnjima, a to smo svi mi u školi, u ulici, u selu i gradu.

Obuci ružičasto, napiši poruku i pokaži da si protiv vršnjačkog nasilja!

Dan ružičastih majica Dan ružičastih majica Dan ružičastih majica