Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika

Učenik i škola za budućnost

U srijedu 3. siječnja 2018. u našoj školi održano je Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika Osječko-baranjske županije na kojem se posebna pažnja posvetila nadolazećoj kurikularnoj reformi.

Uoči početka drugog polugodišta školske godine 2017./18. učitelji hrvatskoga jezika Osječko-baranjske županije posvetili su se stručnom usavršavanju na kojem se najvećim dijelom govorilo o budućoj kurikularnoj reformi kojim će nastojati unaprijediti svoj nastavni proces.

Tijekom prvog dijela stručnog vijeća sudionici su poslušali predavanje Lidije Kralj, pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja je govorila o uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavi. Predavačica je naglasila da su informacijske znanosti budućnost obrazovanja i školovanja te je dužnost svakog učitelja biti upoznat sa svim njihovim mogućnostima kako bi unaprijedili svoj nastavni proces. Budući da se priprema eksperimentalni program provedbe kurikularne reforme, istaknula je da je svaki učitelj njezin nositelj, a uspjeh reforme ovisit će o individualnom angažmanu svakog dionika obrazovnog sustava. Osim toga predavačica je upoznala učitelje s nekoliko informatičkih alata kojim se mogu poslužiti u nastavi kako bi ona bila suvremenija i bliža učenicima.

Drugi dio stručnog vijeća bio je posvećen školskoj lektiri i mogućim zanimljivim interpretacijama lektirnih djela u skladu sa suvremenim metodama rada. Mirjana Jukić održala je interaktivno predavanje kojim je prikazala moguć oblik interpretacije lektire Bilješke jedne gimnazijalke uporabom fotografije i radioigre. Konkretnim primjerima pokazala je učiteljima koliko su fotografija i medij radija korisni metodički instrumenti kojim se učenicima može lektira približiti i učiniti zanimljivom.

Završni dio stručnog vijeća bio je posvećen scenarijima poučavanja, a predavanje je održao Mario Brajković. Kroz nekoliko ključnih pojmova i mnoštvo predloženih informatičkih alata predavač je uputio učitelje na sve mogućnosti suvremene tehnologije koje su im dostupne, a kojima će svakako moći obogatiti svoju nastavu.

Uz ugodno druženje i nove spoznaje koje će im zasigurno pomoći u radu, učitelji hrvatskoga jezika uspješno su započeli pripreme za početak drugog polugodišta, ali i za nadolazeću kurikularnu reformu u kojoj ih čekaju brojni izazovi.