Projekt „Mi, sedmaši“

Ljubav na prvi pogled, studij, pravednost učitelja – o čemu razmišljaju naši učenici?

Učenici sedmih razreda Područne škole Sarvaš anketama su istraživali kako razmišljaju njihovi vršnjaci.

Tijekom mjeseca studenog učenici sedmih razreda Područne škole Sarvaš bili su uključeni u projekt nastave matematike pod nazivom Mi, sedmaši. Cilj projekta bio je istražiti kako razmišljaju učenici sedmih razreda. Učenici su bili podijeljeni u sedam skupina, a svaka skupina imala je zadatak osmisliti anketu na zadanu temu, provesti ju među učenicima sedmih razreda područne škole, statistički obraditi dobivene podatke i predstaviti rezultate na zajedničkom satu matematike.

Projekt je osmislila i vodila učiteljica matematike Maja Matijević, a integraciji nastave matematike i informatike pridonijela je i nastavnica Katarina Miloloža koja je poučila učenike kako izraditi grafičke prikaze dobivenih rezultata pomoću programa MS Excel i prikazati ih prezentacijom u programu MS PowerPoint.

Teme anketa bile su budućnost, zdravi život, slobodno vrijeme, život u školi, ljubav i sreća, učenje te internet i sigurnost. Neki su nas rezultati razveselili, nekima smo se uistinu nasmijali, a neki su nas rastužili. Primjerice, 60% učenika sedmih razreda vjeruje u ljubav na prvi pogled, 33% učenika odabralo je pravednost kao najvredniju kvalitetu učitelja, 75% učenika planira studirati, većina učenika zdravo se hrani vrlo često, a 54% učenika sedmih razreda, nažalost, ne vidi budućnosti u Hrvatskoj.
Bio je to zanimljiv istraživački zadatak kojim su naši sedmaši mnogo naučili o sebi, ali i o drugima. Nadalje, učenici su razvijali svoje matematičke i informatičke kompetencije koje će im zasigurno biti korisne u budućnosti.

Mi, sedmaši Mi, sedmaši Mi, sedmaši