Dječji ambasadori mira


U trećem krugu natječaja osnovnih škola za Dječje ambasadore mira našu školu predstavljat će Ana Fišer, Dina Min Chen i Anna Borevac koje su osvojile najveći broj glasova učenika i učitelja.

U suradnji s udrugom uključili smo se u projekt „Mir je moj đir“ kojemu je cilj osnažiti učenike, Dječje ambasadore mira, za stjecanje znanja i vještina u promoviranju nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja sukoba te aktivnog sudjelovanja u provedbi edukativne kampanje.

U našoj školi od 6. do 9. studenog 2017. godine proveden je natječaj za Dječje ambasadore mira. Razredi su tajnim glasovanjem predložili svojeg ambasadora temeljem postavljenih kriterija. Izabrani učenici trebali bi biti spremni:

  • djelovati u svojem okruženju
  • pružati pomoć
  • reagirati na neprimjerene oblike ponašanja među vršnjacima
  • javno istupati
  • zagovarati prava djece
  • zagovarati mirno rješavanje sukoba
  • zagovarati klimu nenasilja.

Kandidati osječkih škola sudjelovali su 20. studenog 2017. i u obilježavanju Međunarodnog dana dječjih prava u Esseker centru i tom su prilikom bili dio flashmob performansa 100 ambasadora mira naziva „Stvarajmo mir“.

U drugom krugu glasovanja fotografije odabranih kandidata postavljeni su na panoima u predvorju škole i na mrežnoj stranici Udruge Dokkica gdje su učenici, učitelji i svi zainteresirani mogli glasovati za svojeg kandidata. Glasovanje je završeno 25. studenog 2017. godine.

U ponedjeljak 27. studenog objavljeni su rezultati. Evidencijom zabilježenih glasova u drugom krugu natječaja za Dječje ambasadore mira Dokkica je za treći krug natječaja odabrala 3 kandidata po školi s najvećim brojem glasova. U našoj školi to su Ana Fišer, Dina Min Chen i Anna Borevac. Osim njih kandidati su bili i Ognjen Kovačević, Nina Čepčik, Iva Gašo, Nina Skelac, Lara Terek, Patrik Lončarić, Vanesa Lasić Janjac, Antonio Stupnišek i Maja Schonberger. Treći krug natječaja održat će se u srijedu od 9,00 do 12,00 sati i u četvrtak od 15,00 do 18,00 sati u Dokkici. Svaki kandidat sudjelovat će u desetominutnom razgovoru prema dogovorenom terminu. Tijekom razgovora ocjenjivat će se komunikativnost, vještina javnog nastupa, poznavanje dječjih prava, snalažljivost i kvaliteta odgovora na pitanja članova komisije. Odabrani učenici aktivno će sudjelovati u ostalim aktivnostima kao što su snimanje pjesme i videospota, treninzi nenasilne komunikacije, edukativna kampanja te dodjela nagrada za Dječje ambasadore mira.

Našim ambasadorima čestitamo i želimo puno uspjeha!

Dječji ambasadori mira