Terenska nastava osmih razreda u Vukovaru

Učenje o Domovinskom ratu na mjestu najveće tragedije

Učenici 8. a, b i c razreda na terenskoj nastavi u Vukovaru učili su o Domovinskom ratu te odali počast vukovarskim braniteljima i civilnim žrtvama.

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ boravili smo u Vukovaru 5. i 6. rujna 2017. Dan je započeo obilaskom Gradskog muzeja grada Vukovara u dvorcu Eltz i posjetom Muzeju vučedolske kulture. Nakon toga učenici su slušali predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“ u kojima su im podrobno objašnjeni uzroci i tijek rata te koje su važnosti pojedinih akcija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Saznali smo da je vukovarskih branitelja bilo oko 1800 u odnosu na 30 000 vojnika (JNA i paravojnih formacija), no unatoč tomu uspjeli su braniti Vukovar punih 90 dana. Predavanja su bila dokumentirana fotografijama i video zapisima. Popodne smo proveli upoznavajući centar grada Vukovara, a navečer smo se zabavljali u disku s ostalim osmašima iz ostalih škola.

Sljedeći dan započeo je obilaskom vojarne pod vodstvom bojnika Anđelka Batinića gdje se nalazi dojmljiv prikaz koncentracijskih logora Stajićevo i Begajci, a razgledavali smo i eksponate iz rata (tenkove, transportere, avion, brod). Nakon toga krenuli smo u obilazak memorijalnih lokacija na kojima smo odali počast svim sudionicima Domovinskog rata. Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata kojim dominiraju potpuno isti grobovi hrvatskih branitelja te 938 bijelih križeva ekshumiranih civilnih žrtava izazvale su u nama tugu, ponos i zahvalnost. Vukovarska bolnica-mjesto sjećanja, u čijem je podrumu vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja 1991., ostavila nas je u tišini i razmišljanju kao i logor Ovčara gdje je ubijeno oko 264 ljudi odvedenih iz vukovarske bolnice.

Posjet Vukovaru završio je porukama mira i kvizom znanja na kojemu smo ujedinjenim snagama Osijek – Sarvaš ponovno osvojili 1. mjesto, a za to su zaslužni učenici Ivan Rihter, 8.a i Leona Ahmeti, 8.c.

Nikada ne smijemo zaboraviti Vukovar i trebamo se sjećati svih onih koji su svoj život dali za Hrvatsku u kojoj živimo.

Terenska nastava osmih razreda Terenska nastava osmih razreda Terenska nastava osmih razreda Terenska nastava osmih razreda