Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika

I učitelji uče da bi bili bolji

U srijedu 30. kolovoza 2017. u našoj školi održano je Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika Osječko-baranjske županije na kojem se posebna pažnja posvetila radu s učenicima s teškoćama i zanimljivim interpretacijama školske lektire.

Uoči početka nove školske godine učitelji hrvatskoga jezika Osječko-baranjske županije posvetili su se stručnom usavršavanju kojim će nastojati unaprijediti svoj nastavni proces. Tijekom prvog dijela stručnog vijeća sudionici su poslušali korisno predavanje ravnateljice škole dr.sc. Aleksandre Krampač-Grljušić o radu s učenicima s teškoćama, posebice s učenicima koji se školuju po redovitom programu uz prilagodbu i individualizirani pristup. Predavačica ih je upoznala s važećim pravnim aktima, načinima prilagodbe sadržaja, mehanizmom izrade profila učenika i mogućim metodama rada s takvim učenicima. Budući da je naša škola prepoznata kao škola koja djeluje po inkluzivnom modelu, predavačica je, kao ravnateljica, sudionicima skupa ponudila brojne primjere rada naših učitelja kao dokaz uspješne prakse.

Drugi dio stručnog vijeća bio je posvećen školskoj lektiri i mogućim zanimljivim interpretacijama lektirnih djela u skladu sa suvremenim metodama rada. Voditeljica Županijskog stručnog vijeća Anita Šojat, prof., održala je uvodno predavanje o suvremenim metodičkim pristupima obradi lektire kroz projektne zadatke čiji je cilj poticanje čitanja i vršnjačke suradnje. Nakon predavanja održane su dvije paralelne radionice (voditeljice radionica bile su Anita Šojat, prof., i Vjekoslava Hrastović, prof.) na kojima su sudionici skupa trebali osmisliti najmanje jedan projektni zadatak za učenike prema zadanom lektirnom naslovu. Sudionici su imali vrlo kreativne ideje pa se nadamo da će učenici ubuduće s veseljem čitati zadane lektire.

Uz ugodno druženje i nove spoznaje koje će im zasigurno pomoći u radu, učitelji hrvatskoga jezika uspješno su započeli pripreme za početak još jedne školske godine u kojoj ih čekaju brojni izazovi.

Aktiv HJ Aktiv HJ Aktiv HJ