Druga županijska smotra plesnog stvaralaštva

Rasplesani drugi korak u Sarvašu

U sklopu projekta „Plesna kultura u osnovnim školama“ koji se provodi uz suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u petak 6. ožujka 2015. god. u OŠ Ljudevita Gaja – PŠ Sarvaš održana je 2. smotra plesnog stvaralaštva učenika osnovnih škola Osječko- baranjske županije pod nazivom „2. korak – OBŽ“.

Druga smotra plesnog stvaralaštva učenika osnovnih škola Osječko-baranjske županije održala se 6.ožujka 2015. god. u sportskoj dvorani područne škole u Sarvašu. U programu je sudjelovalo 17 osnovnih škola s 23 plesne koreografije. Ove godine proširili smo izbor plesnih kategorija smotre te smo dobili devet prijava za slobodan plesni stil. Tri škole prijavile su kategoriju kreativnog plesa s temom bajke, a dvije škole prijavile su prikaz vježbi uz glazbu. Gosti smotre bili su učenici plesači iz OŠ Bogoslava Šuleka iz Slavonskog Broda, učenice Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka i plesači Plesnog kluba Shine. Smotru je ove godine pratilo i dvočlano povjerenstvo: Maja Huber, prof. suvremenog plesa i Mira Sekereš, plesni sudac i koreograf. Njihov je cilj bio da svojim stručnim savjetima i prijedlozima budu podrška u unapređivanju kvalitete stvaralačkih plesnih izvedbi, a ujedno i da ponude stručna usavršavanja iz područja plesne umjetnosti u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Tijekom stanke organiziran je okrugli stol za voditelje plesnih aktivnosti gdje su se mogle saznati nove obavijesti vezane za razvoj i proširenje projekta budući da je cilj uvrstiti ga u županijski vremenik natjecanja iz područja plesnog stvaralaštva.

U sklopu ovogodišnje smotre organizirana je i izložba likovnih radova učenika koji su se tijekom ove šk. god. natjecali za izbor vizualnog identiteta aktivnosti projekta KORAK. Na natječaj se prijavilo sedam osnovnih škola, a nagrađeni učenici Osječko-baranjske županije su: OŠ Tenja, Irina Lazić (2. razred, OŠ Tenja), Klara Sudar (3. razred, OŠ Bratoljuba Klaića, Bizovac), Petra Uranjek i Katrin Vibovec (7. razred, OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće)

Vjerujemo da je projekt značajan doprinos odgoju i obrazovanju djece i mladih kojim se potiče razvoj sposobnosti i darovitosti, a smotra je kruna zajedničkog rada učenika i učitelja te je mjesto koje im pruža afirmaciju, učenje i poticaj za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i razvoj osobnosti kroz ples i pokret.

Zahvaljujemo svim osnovnim školama sudionicima koje su svojim dolaskom omogućile održavanje smotre i stvaranje tima Osječko-baranjske županije za promicanje kvalitete plesnog stvaralaštva u našim školama. Posebna zahvala Odjelu za prosvjetu Osječko-baranjske županije koja je prepoznala vrijednost našeg projekta i financijski nas podržala. Pohvaljujemo učitelje Područne škole Sarvaš koji su bili iznimno velika podrška u organizaciji smotre. Zahvaljujemo Glasu Slavonije, Slavonskoj televiziji, redakciji portala osijek031.com i Hrvatskom radiju koji su sa zanimanjem pratili ovaj događaj i tako podržali pozitivne vrijednosti koje njegujemo u osnovnim školama.

Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra Druga plesna smotra