Hvalevrijedna donacija

Dom zdravlja Osijek prepoznao potrebu naše škole

OŠ Ljudevita Gaja, Osijek svakako je vodeća obrazovna institucija u našoj županiji koja provodi inkluzivno školovanje i aktivno uključivanje učenika s teškoćama u redoviti obrazovni rad. Nažalost, taj plemeniti cilj katkada je onemogućen zbog nedostatka iznimno potrebnih sredstava za neometano izvođenje nastavnog i izvannastavnog procesa za učenike s teškoćama.

Biti inkluzivna škola koja će svim učenicima, bez obzira na njihove intelektualne ili fizičke sposobnosti, omogućiti jednaka prava katkada se čini poput nemoguće misije koju želimo ostvariti. Brojimo 527 učenika podijeljenih u matičnu i područnu školu Sarvaš te se među njima nalazi nekolicina onih kojima su dijagnosticirane određene teškoće u razvoju. Budući da nas svakodnevni boravak u školi podsjeća da uistinu jesmo svi različiti, ali jednako vrijedni, trudimo se svakom učeniku posvetiti dovoljno pažnje da bi se u školi osjećao ugodno i iznimno vrijedno. No tu svakodnevno borave i učenici s teškoćama kojima je pažnja i jednakost često potrebnija, no ponekad im možemo pružiti samo lijepu riječ i bezuvjetnu podršku. Nastojimo im osigurati jednake uvjete za rad, individualan pristup i mnogo pažnje da bi se osjećali ugodnije i jednako vrijedno.

Neprestana potreba za osnovnim sredstvima za rad postala je još neophodnija kada smo u školi dobilii učenicu kojoj zdravstvena dijagnoza glasi: neurorizično dijete R 29.8; MMC, hydrocephalus-op, paraparesis flacc extrem inf bill te joj je zbog toga potrebna svakodnevna kateterizacija. Škola nema izdvojen prostor za takve slučajeve niti osiguran ambulantni prostor pa joj je onemogućeno svoje nužne zdravstvene potrebe obaviti prema određenim higijenskim standardima. Odlučili smo obratiti se nadležnoj zdravstvenoj instituciji Dom zdravlja Osijek koji su prepoznali našu školsku misiju te su odlučili pomoći školi određenom donacijom da bi spomenutoj učenici i svim drugim učenicima s teškoćama osigurali školovanje bez diskriminacije na osnovi invaliditeta. Ravnatelj Doma zdravlja Miroslav Sikora i njegova pomoćnica za sestrinstvo Verica Voloder izdvojili su se iz velikog broja pojedinaca i udruga koje katkada nisu imali potpuno razumijevanje za naše potrebe te su odlučili priključiti se akciji opreme prostora za školsku liječnicu da bi svakodnevni školski život svim učenicima bio ugodniji.

Uistinu smo sretni zbog donacija i zahvalni Domu zdravlja na ukazanom povjerenju i prihvaćanju inicijative za opremanje naše škole. Svaki učenik sigurno će prepoznati poboljšane uvjete rada i boravka u školi, a svakako će najzahvalniji biti oni učenici čije će teškoće biti donekle ublažene. I dalje će biti svjesni da se u toj školi o njima zaista svi skrbe, a potonje spomenuta učenica sigurno će pohađati školu mnogo sretnija, zadovoljnija i bez osjećaja nelagode.