Integrirani dan Pokušaj hodati u mojim cipelama

Autizam – upoznajmo posve drukčiji svijet

Šestu godinu zaredom 3. prosinca 2013./2014. godine u našoj školi poseban je dan jer je posvećen osobama s invaliditetom, a mi ga svake godine vrlo osebujno i maštovito obilježavamo.

Ovogodišnji integrirani dan Pokušaj hodati u mojim cipelama posvećen je osobama s autizmom pa smo mu pridodali i znakovit naziv To je moj svijet, a aktivnosti su se odvijale na dvije lokacije - u matičnoj i područnoj školi Sarvaš. U matičnoj školi radilo se u 16 radionica, zanimljivih naziva i aktivnosti. Radionice su vodili nastavnici naše škole te gosti:gospođa doc.dr.sc. Katarina Dodig - Ćurković, dr.med. gospodin Antun Šikić  iz Doma tehnike u Osijeku, profesorica rehabilitatorica Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Majda Vuković te asistenti Učiteljskog fakulteta u Osijeku Maja Brust Nemet i Željko Rački. Pridružili su nam se i roditelji naše škole gospođa Tatjana Grizelj i Ana Jelavić kroz rad u kreativnim i edukativnim radionicama. U područnoj školi Sarvaš učenici razredne nastave radili su 4 radionice, a učenici predmetne nastave sudjelovali su u raspravi i radionici o autizmu potaknuta pogledanim filmom Kišni čovjek (1988) kao ilustrativnim primjerom života osobe s autizmom.
U radionici za nastavnike govorilo se o novim spoznajama o autizmu u znanosti općenito dok se radionica za roditelje bavila osobnim iskustvima sudionika koja je s prisutnim gostima podijelila majka djeteta s autizmom. U brojnim radionicama izrađivali su se slikovni i uporabni materijali namijenjeni svakodnevnoj komunikaciji koji će poslužiti kao pomoć u nastavi djeci s autizmom: zrcala, slike na staklu, zrakoplovi s porukama podrške, ptice u origami izvedbi i drugi zanimljivi predmeti.

Učenici su, uz pomoć voditelja radionica i studenata Učiteljskog fakulteta u Osijeku, upoznali svijet osoba s autizmom te izradili plakat naziva Moj prijatelj. Vodeći motivi integriranog dana bili su pužići i sove kao simboli upornosti i mudrosti koje se često mogu povezati kao istaknute osobine osoba s autizmom. Završetkom radionica održana je zanimljiva tribina na kojoj je prikazan rad sudionika, a pjesmom, recitacijom i plesom predstavili su se i naši učenici koji imaju teškoće iz autističnog spektra. Integrirani je dan obilježila i prigodna prodaja kolača i drugih slastica te zadovoljno možemo zaključiti da smo u našoj školi još jednom uspješno obilježili međunarodni Dan osoba s invaliditetom i veselimo se novom susretu dogodine.


To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet To je moj svijet